Центровете за данни усещат топлината, за да превърнат горещия въздух в хладни решения

Share

Центровете за данни генерират много топлина и доставчиците на myraid се опитват да използват този ресурс, но има географски и различни практически ограничения за пренасочването му.

Нов доклад на Uptime Institute подчертава текущото състояние на така наречените проекти за повторно използване на топлина и предизвикателствата, пред които са изправени операторите на центрове за данни и националните и регионалните власти, за да направят тези схеми работещи.

Докато центровете за данни консумират много енергия, по-голямата част от нея се преобразува в топлина, което изисква използването на охладителни системи за предотвратяване на прегряване.

С внимание към законодателството за устойчивост и климата, индустрията продължава да търси начини да използва получената отпадъчна топлина за други цели, често за отопление на домове или други сгради. Това е точно толкова добре, колкото и сегашният бум на ИИ води до тенденция за все по -жадна за енергия инфраструктура .

Uptime Institute отбелязва, че Северна Европа е водеща в тази област, отчасти поради климатични причини. Той също така отбелязва, че прилагането на проект за повторно използване на топлината в център за данни въвежда нови фактори в процеса на планиране, като например гарантиране, че наблизо има потребители за произведената топлина.

Това добавя сложност и изисква допълнително инженерство и значителна предварителна инвестиция от страна на оператора на центъра за данни за оборудване за транспортиране на топлината до потребителите.

Uptime Institute смята, че продажбата на отпадна топлина за генериране на допълнителни приходи се усложнява от топлинната мощност на битовия хамбар и цената на доставената енергия, които варират според сезона, което често води до операторите просто да предлагат отпадъчната топлина безплатно.

Докладът установява, че улавянето на топлината и предоставянето й за повторна употреба обикновено има неутрален или отрицателен ефект върху енергийната ефективност, тъй като необходимостта от използване на термопомпи, за да се повиши температурата на използваната вода, може да увеличи общата консумация на енергия.

Въпреки това, когато центровете за данни се разглеждат като част от по-голяма система като градски квартал, схемите за повторно използване на топлината могат да имат по-ниско общо потребление на енергия и емисии на парникови газове, се казва в доклада на Uptime Institute.

Миналия месец правителството на Обединеното кралство заяви , че инвестира £36 милиона ($41,4 милиона) в подкрепа на схема в Западен Лондон. Това ще доведе до използването на топлина от центрове за данни за осигуряване на отопление и топла вода за 10 000 нови домове в това, което е стилизирано като „ниско въглероден жилищен комплекс на бъдещето“.

Северният оператор на център за данни atNorth току-що разкри планове за изграждане на ново съоръжение в Коувола, североизточно от Хелзинки, Финландия, което ще рециклира излишната топлина от център за данни за повторна употреба в рамките на местната общност.

Uptime Institute изчислява, че в момента има около 60 проекта за повторно използване на топлината в центъра за данни в Европа, като шест в Северна Америка и още 11 проекта се казва, че са в процес на разработка или в процес на изграждане.

Ново законодателство, насочено към ограничаване на изменението на климата, също може да направи тези проекти по-чести. Ревизираната директива на ЕС за енергийна ефективност (EED) казва, че центровете за данни с ИТ капацитет от 1 MW или по-голям трябва да „вземат предвид най-добрите практики в Европейския кодекс за поведение относно енергийната ефективност на центровете за данни“, което на практика означава прилагане на оползотворяване на отпадната топлина или показвайки, че е неосъществимо.

Междувременно германски предстоящ закон – Законът за повишаване на енергийната ефективност, подобряване на защитата на климата и прилагане на законодателството на ЕС (Energieeffizienzgesetz, EnEfG) – оказва натиск върху DC операторите, тъй като определя правна рамка за центровете за данни, която съдържа препратки към задължителното повторно използване на излишъка топлина. Всичко започва през 2025 г., когато новоизградените DC ще трябва да използват повторно 10 процента от излишната си топлина .

Регистърът обхваща редица предложени схеми за използване на отпадна топлина от центрове за данни през последните година или две. Те включват лондонската схема, спомената по-горе, една от холандската компания Bytesnet за доставяне на топлина за домове и фирми от нов център за данни в Гронинген и една от Microsoft и финландската енергийна компания Fortum за пренос на топлина до домове в Еспоо, Кауниайнен и Кирконуми.

Въпреки това най-необичайната схема остава тази на център за данни в Хокайдо в Япония , който използва сняг за охлаждане на своята ИТ инфраструктура, след което използва получената топла стопена вода, за да култивира змиорки за продажба на пазара. ®

Подобни статии

Не пропускайте