Чанпън Джао се призна за виновен за престъпление обвинения, Ричард Тенг е новият CEO на Binance

Share

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао напуска САЩ. Окръжен съд на 21 ноември 2023 г. в Сиатъл, Вашингтон. Джао се призна за виновен по обвинение в пране на пари. (Снимка от Дейвид Райдър/Гети Имиджис)

Дейвид Райдър | Гети Изображения

След като се призна за виновен по федерални наказателни обвинения и се оттегли от поста си на CEO на Binance, Changpeng Джао във вторник назначи Ричард Тенг за новия CEO на борсата за криптовалути, основана от Джао.

Teng, бивш CEO на Abu Dhabi Global Market, регулаторът на финансовите услуги на ОАЕ, беше най-скоро глобален ръководител на регионалните пазари в Binance. Преди това е бил директор по корпоративни финанси в Паричния орган на Сингапур.

В статия за X, Джао каза, че „трябва да поеме отговорност“ и че „не е лесно да се пуснеш емоционално.“ Противоречивият крипто предприемач, който беше обвинен в нарушаване на САЩ. Законът за банковата тайна и санкциите добавиха, че той е „горд да посочи“, че агенциите на САЩ не твърдят, че Binance е присвоил потребителски средства или е участвал в манипулиране на пазара.

Забележките са първите публични коментари, направени от Джао, след като той се съгласи на споразумение за правно основание със САЩ. По-рано във вторник Министерството на правосъдието.

„Не мога да се видя като CEO, който отново управлява стартъп“, каза Джао. „Доволен съм да бъда еднократен (късметлийски) предприемач.“

„Ако има слушатели, може да съм отворен да бъда треньор/наставник на малък брой предстоящи предприемачи, частно“, каза той. „Ако за нищо друго, мога поне да им кажа какво да не правят.“

Делото срещу Binance, което беше разкрито във вторник, показва, че срещу борсата са повдигнати три наказателни обвинения, включително извършване на нелицензиран бизнес с предаване на пари, нарушавайки Международния Закон за извънредните Икономически Сили, и конспирация. Борсата се е съгласила на $4,3 милиарда глоби и конфискации.

Основателят на Binance и CEO Чанпън Джао се призна за виновен по обвинения в углавни престъпления във вторник, свързани с неуспеха му да предотврати прането на пари на платформата за крипто борса.

Крал 5 Новини Сиатъл

Джао лично се призна за виновен за нарушаване и причиняване на финансова институция да наруши Закона за банковата тайна, според споразумението за правно основание. Министерството на правосъдието също препоръчва на съда да наложи глоба от $50 милиона на Джао.

Селището идва след основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд признат за виновен по няколко наказателни обвинения на измама и конспирация на 2 ноември след само три часа обсъждане от журито. Експерти заявиха пред CNBC, че за едномесечен процес, в който са участвали близо 20 свидетели и стотици експонати, никога не са виждали такова бързо решение.

Zhao е издаден на $175 милиона лични разпознаваеми облигации, обезпечени с $15 милиона в брой и има съдебно заседание, насрочено за февруари 23.

Джао описа Тенг като „високо квалифициран лидер“ и добави, че „с над три десетилетия финансови услуги и регулаторен опит, той ще навигира компанията през следващия период на растеж.“

„С CZ и подкрепата на нашия ръководен екип,“ Тенг каза в пост вторник на X, „Приемам тази роля, за да можем да продължим да отговаряме и да надхвърляме очакванията на заинтересованите страни, като същевременно постигаме основната си мисия, свободата на парите.“

Тенг добави, че фокусът му ще бъде върху три ключови области: „уверяване на потребителите, че могат да останат уверени във финансовата сила, сигурността и безопасността на компанията,“ „сътрудничество с регулаторните органи за поддържане на високи стандарти в световен мащаб, които насърчават иновациите, като същевременно осигуряват важна защита на потребителите“, и „работа с партньори за стимулиране на растежа и приемането на Web3.“

„Той ще гарантира, че Binance ще изпълни следващата фаза на сигурност, прозрачност, съответствие и растеж“, каза Джао.

Не пропускайте тези истории от CNBC PRO:

Подобни статии

Не пропускайте