20.8 C
София

Alibaba взима повече от Salesforce зад голямата защитна стена

Азия накратко В петък Alibaba обяви, че от 18 декември 2023 г. ще предостави продуктите и платформата на Salesforce за облачни услуги на своята платформа Cloud Platfrom.

Облакът за продажби, облакът за услуги и платформата Salesforce ще включват ексклузивни функции за континентален Китай, които включват интеграция с „ключови китайски социални медии и платформи за съобщения“, според прессъобщенията на Alibaba.

Alibaba стана изключителен доставчик на Salesforce в Китай през 2019 г. и досега е донесла на Средното кралство своя продукт за социална търговия.

През 2022 г. Salesforce затвори офиса си в Хонконг и намали присъствието си в Китай, като се осланяше на Alibaba като партньор – стратегия, която може да помогне на американския доставчик да се ориентира в китайските политики по време на все по-напрегнатите отношения между САЩ и Китай.

Китайските тайконавти се завръщат у дома

Малко след 8 часа сутринта във вторник китайският космически кораб с екипаж, Shenzhou-16, се завърна на Земята с тримата си обитатели на борда.

Капсулата беше прекарала пет месеца на космическата станция „Тянгун“ като първите китайски цивилни граждани в космоса. Според държавните медии космическият кораб се е приземил на площадката за кацане Dongfeng в северния китайски автономен район Вътрешна Монголия.

Заместващите тайконавти стартираха от Земята на 26 октомври, като 6,5 часа по-късно се скачиха с основния модул Тианхе. Планирано е те да останат в продължение на шест месеца.

Лиценз за внос на персонални компютри в Индия е даден на 110 фирми

Съобщава се, че индийското правителство е одобрило най-малко 110 фирми да работят по неговата система за управление на вноса на персонални компютри.

Сред одобрените да внасят лаптопи, таблети и персонални компютри са Acer, Xiaomi, Asus, Apple, Dell, HP, Samsung, Lenovo и др.

Изискването за лиценз за внос на персонални компютри беше въведено – сякаш от нищото – в началото на август. То беше обявено без особени обяснения, въпреки че се появи в момент, когато Индия се стреми да стимулира производството на домашна техника с кампанията си „Произведено в Индия“.

До средата на октомври правителството получи много отзиви от индустрията и правителството и спря плана. Вместо това то въведе новата система, която изисква регистрация на количеството и стойността на вноса.

Основателят на Foxconn може да е търгувал с пари в брой, тоалетна хартия за подписи в предизборна кампания

Тайванските прокурори разследват хора, свързани с президентската кампания на основателя на Foxconn Тери Гоу, по подозрение в подкуп, според изявление [PDF] на Районната прокуратура в Тайпе от миналата седмица.

Кампанията на Гоу се нуждаеше от 290 000 подписа на избиратели, за да си осигури място в бюлетината за президентските избори. Националната информационна агенция на Тайван, „Фокус Тайван“, съобщи в четвъртък, че той е осигурил над три пъти повече подписи – по-точно 1 036 778 подписа.

В петък „Фокус Тайван“ съобщи, че властите са задържали бивш началник на район, за когото се твърди, че е платил на 1000 приятели и роднини по 7,75 долара, за да подпишат петицията. Предполага се, че парите са били предоставени от неустановена банкова сметка.

В четвъртък Channel News Asia съобщи, че четирима заподозрени са предложили и тоалетна хартия на стойност 28 долара на служители в асоциация на фермерите в замяна на подписи, в рамките на едно от дузината свързани разследвания.

След прекъсвания на цифровите технологии сингапурската банка е подложена на забрани

Паричният орган на Сингапур (MAS) наложи на местната банка DBS забрана за придобиване на нови бизнес начинания и за всички несъществени промени в информационните технологии за срок от шест месеца, след като тази година тя преживя „многократни и продължителни“ прекъсвания на банковото обслужване.

MAS също така забрани на DBS да намалява размера на своите клонове и мрежи от банкомати през този период. Тя предупреждава, че на банката може да ѝ отнеме 24 месеца, за да осъществи „планираните структурни промени за подобряване на устойчивостта на цифровото банкиране“.

На 14 октомври банката претърпя масивен срив, което остави някои жители без средства за плащане в свят, в който транзакциите в брой стават все по-рядко срещани.

В допълнение към прекъсванията на цифровата банка градът-държава наскоро се сблъска и със срив на интернет услугите на болницата и поликлиниката си за седем часа.

Прекъсванията се случиха на 1 ноември и оттогава се приписват на атака за отказ на услуга (DDoS) срещу националния доставчик на информационни технологии в здравеопазването Synapxe.

Двама от китайските магистри по право получават нова информация

Миналия вторник Alibaba Cloud обяви пускането на актуализирания си голям езиков модел (LLM) Tongyi Qianwen 2.0.

Уеб гигантът твърди, че моделът му има подобрени техники за подравняване и разширен размер на модела. Той предлага и специфичен за индустрията генеративен ИИ за секторите на здравеопазването и финансите и правните консултации.

Междувременно Baidu пусна платена версия на своя ErnieBot за около 8 щатски долара на месец.

Други новини …

Регионалното отразяване на АПАК отThe Register миналата седмица включваше няколко истории за Broadcom, които чакат да приключат сделката за закупуване на VMware, докато китайските регулатори изглежда са последната битка с шефа – и те не бързат.

Китайските регулатори (различни) също попаднаха в новините, когато удариха няколко онлайн услуги за излъчване на живо и разпространение на съдържание, което смятат за вулгарно.

Продължаващото напрежение между Китай и всички останали продължи да ескалира, като Канада се присъедини към редиците на държавите, които забраняват WeChat на всички правителствени устройства, а?

Междувременно Виетнам надигна глава, превръщайки се в най-новата регионална държава, която се предлага като алтернатива на Китай за всички, които искат да създават чипове, без да дразнят чичо Сам.

Междувременно Пекин сигнализира, че може да деескалира донякъде ситуацията, като най-накрая позволи на американския производител на чипове Micron да излезе от затвора – без да даде обяснение защо изобщо е имал проблеми.

Най-големият китайски производител на чипове, YMTC, търси нови източници на финансиране, след като бе съобщено, че е изгорил милиарди от паричните си резерви, опитвайки се да намери начини да заобиколи американските санкции.

Говорейки за санкции, САЩ арестуваха група хора, които подозират, че са внасяли контрабандно електронни компоненти в Русия – компоненти, които по-късно бяха открити на бойните полета в Украйна – в нарушение на закона.

Big Blue придоби огромна индонезийска консултантска фирма, което предвещава планове за агресивна експанзия в Югоизточна Азия.

Индийски политици разкриха, че Apple ги е предупредила, че устройствата им може да са атакувани с шпионски софтуер – а някои подозират, че обаждането може да идва от вътрешността на къщата!

Прочутият зловреден софтуер на ботнета Mozi почти е изчезнал – което несъмнено е добра новина – но все още остават въпросите: кой го е убил и защо? ®

Времето днес

София
ясно небе
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
68 %
0kmh
0 %
нд
21 °
пн
30 °
вт
31 °
ср
32 °
чт
32 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук