22 C
София

Alibaba отменя отделянето на облак, обвинявайки за това американските санкции за чипове

Неуморните усилия на американското правителство да попречи на Китай да получи достъп до съвременни чипове или оборудване за производство на чипове взеха още една жертва, след като Alibaba заяви, че планираното първично публично предлагане на нейното подразделение за облачни услуги се отлага поради въздействието на ограниченията върху износа на процесори.

Китайският гигант в електронната търговия съобщи за този ход заедно с приходите си за календарното трето тримесечие, което иначе като цяло беше положително, като групата отчете приходи от дейността в размер на 4,6 млрд. долара, което е с 34% повече на годишна база, и приходи в размер на 30,8 млрд. долара, което е с 9% повече.

Alibaba също така заяви, че ограниченията за износ от САЩ могат да се отразят по-общо на нейния бизнес, като затруднят компанията да модернизира съществуващия си хардуер.

„Смятаме, че тези нови ограничения [отнасящи се до разширените ограничения, обявени през октомври] могат съществено и неблагоприятно да повлияят на способността на Cloud Intelligence Group да предлага продукти и услуги и да изпълнява съществуващите договори, като по този начин ще се отразят негативно на резултатите от дейността и финансовото ни състояние“, заяви Alibaba.

„Смятаме, че пълното отделяне на Cloud Intelligence Group може да не постигне желания ефект на увеличаване на стойността за акционерите“, добави компанията. „Съответно решихме да не пристъпваме към пълно отделяне и вместо това ще се съсредоточим върху разработването на устойчив модел за растеж на Cloud Intelligence Group (CIG) при течните обстоятелства.“

Струва си да се отбележи, че Cloud Intelligence Group е донесла приходи в размер на 3,789 млрд. долара, но печалбата преди данъци и амортизация е 193 млн. долара, което е с 44% повече спрямо същия период година по-рано. Ръстът на продажбите на облачни услуги е спрял през 2023 г., тъй като клиентите претеглят разходите си.

В средата на октомври Министерството на търговията на САЩ публикува актуализиран списък на усилията, които предприема, за да предотврати продажбата на усъвършенствани чипове и комплекти за производство на чипове в Китай. Предишните санкции доведоха до това, че компании като Nvidia, Intel и TSMC произвеждаха чипове, които попадаха точно под ограниченията за износ по отношение на производителността, след което получаваха огромни поръчки от китайски компании.

„САЩ трябва да престанат да политизират и въоръжават търговските и технологичните въпроси и да спрат да дестабилизират глобалните промишлени и снабдителни вериги“, заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг в отговор на новите ограничения на САЩ.

Това обаче не е попречило на част от забраненото оборудване да си проправи път към Китай, като Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай съобщи вчера , че други държави все още продават части на Китай, което позволява на компанията да се снабди с оборудване преди прилагането на санкциите.

Решението да не се отделя групата за облачни услуги в самостоятелна част идва, след като през март Alibaba обяви плановете си да се раздели на шест структури. Планираният ръководител на CIG, бившият главен изпълнителен директор на Alibaba и наследник на Джак Ма Даниел Джан, напусна компанията в началото на септември, само няколко месеца след като обяви плановете си да се съсредоточи върху планираната независимост на CIG.

Не е известно дали напускането на Джан през септември се дължи на трудности при отделянето на КИГ от Alibaba.

„Предвид несигурността в настоящата среда решихме да не предприемаме пълно отделяне на Cloud Intelligence Group“, заяви главният изпълнителен директор Еди Ву в последния доклад за приходите.

„Alibaba Group ще продължи да инвестира стратегически в Cloud Intelligence Group в дългосрочен план. В същото време Cloud Intelligence Group ще продължи да поддържа своята независима дейност, която ще се управлява от нейния главен изпълнителен директор и ще се контролира от нейния борд.“

Cainiao Smart Logistics Network и Alibaba International Digital Commerce Group, две от другите структури, които Alibaba възнамеряваше да отдели, продължават да изпълняват плановете си за IPO в Хонконг и външно набиране на средства, съответно. Freshippo, веригата за хранителни стоки на Alibaba, също планираше първично публично предлагане, но и то беше отложено.

Вчера Alibaba съобщи, че семейните тръстове на основателя Джак Ма планират да продадат близо 1 млрд. долара в холдинги на Alibaba Group по-късно този месец. След като вчера акциите на Alibaba поскъпнаха в очакване на обявяването на тримесечните резултати, от отварянето на пазарите в САЩ тази сутрин те спаднаха с около 8 %. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук