16.8 C
София

Alibaba Cloud ще изведе своята AI PaaS отвъд Великата защитна стена

Alibaba Cloud напредна в работата си с изкуствен интелект, въвеждайки няколко облачни услуги, някои от които ще предлага извън Китай.

Вчера китайският шампион в областта на облачните услуги използва своя Global Sumit, за да разкрие услугата PAI-Lingjun Intelligent Computing Service – платформа като услуга, за която се твърди, че се справя със задачи, включващи осигуряване на инфраструктура, достъп до публични или персонализирани модели, предоставяне на услуги като обработка на изображения и естествена информация на базата на генеративен изкуствен интелект и след това свързване на всичко това с вертикални приложения.

Услугата вече работи в Китай, а Alibaba Cloud обеща, че ще дебютира в Сингапур „от началото на 2024 г., последвана от по-обща наличност в цяла Азия през годината“. Alibaba, компанията майка на Alibaba Cloud, управлява изследователски център за изкуствен интелект в Сингапур – първият извън Китай – което може би обяснява защо градът-държава първи ще получи PAI-Lingjun.

Сложните и взаимосвързани китайски закони за данните, които ограничават трансграничните потоци от данни, вероятно са друга причина, поради която Alibaba Cloud възнамерява да изнесе PAI-Lingjun в 16 региона, в които оперира извън континентален Китай.

Alibaba разкри и оферта за ускоряване на изкуствения интелект, за която заяви, че разчита на споделени графични процесори и внимателно планиране на задачите за ускоряване на обучението на моделите на изкуствения интелект и задачите за изводи.

Позовавайки се на резултатите от Stanford DAWN Deep Learning Benchmark, Alibaba твърди, че тя може да ускори обучението на моделите на изкуствения интелект със 70% и да ускори трикратно инференцията. Офертата включва специфични решения за ускоряване на различни работни натоварвания и сценарии.

Alibaba Cloud не е предоставила подробна информация за това как нейният облак постига този резултат, но се смята, че нейният уеб гигант майка работи по-ефективно дори от Google. Може би технологията, която прави това възможно, е била приложена и към графичните процесори на Alibaba Cloud.

Друго представено предложение е LLM-базирано разговорно търсене – чатбот като услуга, базиран на OpenSearch на Alibaba. Версията Conversational предлага интерфейс на естествен език към OpenSearch. Alibaba Cloud вече е подготвила специфични за индустрията опции за търсене за OpenSearch и изглежда те са приложими и за разговорното предложение.

В същия ден, в който Alibaba Cloud обяви услугите с изкуствен интелект, корпорацията майка обяви първото действие в плана си за разделяне на шест структури, като подаде [PDF] предложение за листване на логистичната си дейност Cainiao на Хонконгската фондова борса.

Cainiao е едновременно логистичен оператор със значителен глобален обхват и платформа за далечни логистични мрежи. Тя е ключов канал, който другите бизнес звена на Alibaba Group използват за доставка на произведени в Китай стоки по света.

Alibaba Group планира да задържи повече от половината от акциите на Cainiao, но смята, че пускането на борсата е необходимо, тъй като инвеститорите в логистични съоръжения не са от тези, които купуват електронната търговия и облачните дейности, които са основните й дейности.

В заявлението се посочва също, че пускането на борсата ще помогне за фокусиране на управлението както на Alibaba, така и на Cainiao, като двете структури ще могат да „подобрят процесите на вземане на решения в отговор на пазарните промени и да повишат оперативната ефективност“.

Което е освежаващо – поне в контекста на 2023 г. – тъй като не ускорява възприемането на изкуствения интелект като начин да се постигне по-голяма ефективност. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук