Amazon вече има колосален рекламен бизнес и ще го разшири до Prime Video през януари

Share

Анализ Amazon.com изпрати имейл на абонатите на своята услуга Prime Video, поне в Америка, за да ги уведоми, че рекламите ще започнат да се показват в техните филмови и телевизионни потоци от 29 януари – освен ако не платят повече.

Prime Video е една от няколкото услуги, включени в Amazon Prime, схемата за лоялност на електронния гигант, която включва безплатна доставка на много артикули, поточно предаване на музика, безплатен достъп до някои електронни книги и отстъпки за определени продукти. Услугата струва $14,99 на месец за клиенти в САЩ.

Amazon предлага поточно видео от средата на 2000-те под различни марки, но пусна Prime Video през 2016 г. и започна да създава собствено съдържание за услугата. Amazon предлагаше услугата като самостоятелно предложение за известно време, в пряка конкуренция с подобни на Netflix, но по-късно я направи част от цялостното си предложение Prime.

Prime Video се справи добре оттогава, продуцирайки много предавания, които спечелиха одобрението на критиците и значителна аудитория, без да създават шоута, определящи духа на времето, като Stranger Things на Netflix или Succession на HBO. Това не беше поради липса на опити: Смята се, че Amazon харчи 7 милиарда долара годишно за съдържание за Prime Video и че е похарчил поне 200 милиона долара само за правата да прави шоута, базирани на Властелинът на пръстените .

Съобщава се , че през юли 2023 г. главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси е посетил Amazon Studios, базираното в Холивуд подразделение на уеб гиганта за съдържание, за да научи повече за неговите операции и дали те представляват стойност за парите.

Не след дълго, през септември 2023 г., Amazon обяви , че ще включи реклами в Prime Video, но също така ще въведе опция за 2,99 $/месец без реклами.

През последните няколко дни абонатите на Prime получиха имейли, уведомяващи, че рекламите ще започнат на 29 януари 2024 г. Както можете да си представите, голям брой потребители на мрежата станаха балистични .

Amazon не е описал как рекламите ще се намесят в стрийминг програмирането, освен че възнамерява да показва „значително по-малко реклами от линейната телевизия и други доставчици на стрийминг телевизия“.

Защо да добавяте реклами?

Когато стриймингът на видео стана известен, липсата на реклами беше голяма продажна точка и приятен контраст с кабелните телевизионни услуги, които таксуваха съдържание, но също така вмъкваха реклами.

Но стриймингът в глобален мащаб не е евтин и с навлизането на повече играчи на пазара броят на абонатите замря или дори намаля. За компании като публично търгуваната Netflix това означаваше, че инвеститорите искат да видят нови източници на приходи. Единият дойде от репресиите срещу споделянето на пароли, което на теория насърчи повече абонаменти. Включването на реклама в най-евтините планове беше друго.

Решението на Amazon да добави реклами също изглежда произтича от мотива за печалба, който знаем, защото по време на обаждането за приходите на електронния гигант за третото тримесечие на 2023 г. Анди Джаси направи следните наблюдения:

Регистърът смята, че този цитат предполага, че Prime Video не е печеливш днес и че макар да е на път към други услуги на Amazon, той не си плаща пътя само като пържени картофи с това предложение.

Следователно рекламите имат потенциала да помогнат на Prime Video да реализира печалба.

Рекламите също са бизнес, който Amazon разбира много добре. През третото тримесечие на 2023 г. бизнесът с рекламни услуги на компанията генерира $12 милиарда приходи – почти $2 милиарда повече от абонаментните й услуги (но с $11 милиарда по-малко от AWS).

заплащане

Bricking it: Всъщност притежавате ли нещо цифрово?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Нищо чудно, че рекламите за Prime са на дневен ред. Особено тъй като повечето от рекламите, които Amazon продава в момента, са онлайн. Ако компанията успее да убеди онези, които рекламират с нея онлайн, да харчат и за видеореклами, тя ще осигури повече от техните маркетингови разходи за сметка на дигиталните си конкуренти Google, Microsoft и Meta.

А също и за сметка на кабелните и безплатните разпространители, които вече се борят с намаляващите аудитория и приходи.

И ако тези разпространители отслабнат още повече, Prime Video може да стане по-завладяващ, дори ако Amazon може да харчи по-малко за съдържание, защото има по-малко конкуренция. Това е лоша новина за организации като спортни лиги, които са започнали да очакват все по-големи плащания за права.

Следователно рекламите, идващи към Prime Video, са повече от дразнещи за абонатите. Това е потенциален предвестник на голяма промяна в начина, по който всички ние консумираме и плащаме за развлечения, с Big Tech в кутията.

Но решението на Amazon също така показва, че Big Tech не може да наложи всички правила, защото е трудно да се превърне в стока креативността.

Известно е, че Amazon е безмилостен към намаляването на разходите чрез автоматизация. Създателите на филми знаят, че трябва да работят в рамките на бюджетите, но се притесняват, ако предлаганата сума в брой възпрепятства творческите им амбиции. Въвеждането на реклами, докато продължава да се стреми към оригинално съдържание, предполага, че Amazon разбира, че Prime Video не е услуга, която може да работи в обичайния си режим. ®

Подобни статии

Не пропускайте