Amazon и Microsoft са под прицела на британския регулатор, който потвърди проучването на пазара на облачни услуги

Share

Внимавайте, Amazon и Microsoft – тази сутрин британският орган за защита на конкуренцията потвърди, че ще разследва големите играчи на пазара на инфраструктурни услуги в облака.

Този ход следва препоръка на телекомуникационния регулатор Ofcom. Органът за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че ще извърши собствена проверка на публичните облачни инфраструктурни услуги във връзка с проблемите, установени от Ofcom. Под микроскоп ще бъдат подложени компаниите, които затрудняват клиентите да сменят доставчика на облачни услуги или да използват повече от един доставчик, за да възприемат стратегия за множество облаци.

CMA заяви, че вече е назначила независими членове на групата за разследване, които ще действат като лица, вземащи решения по разследването. Групата скоро ще публикува документ за консултация относно предложената насоченост на разследването, а CMA заяви, че очаква да приключи производството до април 2025 г.

Главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви в изявление, че надзорният орган приветства насочването на Ofcom към услугите за облачна инфраструктура за по-задълбочено проучване.

„Това е пазар на стойност 7,5 млрд. паунда (9,1 млрд. долара), който е в основата на цял набор от онлайн услуги – от социалните медии до моделите за създаване на изкуствен интелект. Много предприятия вече изцяло разчитат на облачни услуги, което прави ефективната конкуренция на този пазар от съществено значение“, каза тя.

Сега проучвателната група ще определи сама дали конкуренцията на пазара на облачни услуги работи добре и какви мерки следва да се приемат, ако се установи обратното.

Ofcom, известен още като The Office of Communications, започна да проучва пазара на облачна инфраструктура за първи път през септември миналата година. През юли тя публикува междинен доклад, в който се казва, че има „ясни признаци, че местният пазар на облачна инфраструктура не работи толкова добре, колкото би трябвало“, и че има намерение да отнесе въпроса до CMA.

Всички индикации сочеха, че е вероятно да се стигне до по-задълбочено разследване от страна на CMA, като едва тази седмица The Register съобщи, че то е предстоящо.

Ofcom установи, че през 2022 г. AWS на Amazon и Azure на Microsoft представляват 70-80% от пазара на облачни инфраструктурни услуги в Обединеното кралство, а Google Cloud – още 5-10%.

В своето пазарно проучване Ofcom идентифицира няколко проблемни области, които биха могли да затруднят клиентите да сменят или да използват няколко доставчици на облачни услуги. Основните сред тях са таксите за излизане, техническите ограничения за оперативна съвместимост и отстъпките.

Както вече съобщихме, Ofcom установи, че големите оператори на облачни услуги налагат значително по-високи такси за изнасяне на данни от други доставчици и това може да възпре клиентите да преместят данните си.

Техническите пречки пред преминаването са свързани с различните API, протоколи и работни потоци, които клиентите трябва да използват, за да може тяхното приложение да работи с всеки облак, докато отстъпките за поемане на ангажимент за използване на определено количество ресурси могат да стимулират клиентите да използват един доставчик.

Друга забележителна област, на която Ofcom обърна внимание, е свързана с практиките за лицензиране на софтуер, по-специално на Microsoft, чийто широко използван софтуер се оказа много по-скъп за работа в конкурентни облаци, отколкото в собствената ѝ платформа Azure.

„Някои британски предприятия ни казаха, че са загрижени за това, че е твърде трудно да се сменя или комбинира доставчик на облачни услуги и не е ясно дали конкуренцията работи добре. Затова предаваме пазара на CMA за по-нататъшно проучване, за да сме сигурни, че бизнес клиентите ще продължат да се възползват от облачните услуги“, заяви директорът на Ofcom, отговарящ за проучването, Фъргъл Фарагър.

Реакциите на съобщението за предстоящото проучване на CMA бяха смесени.

Марк Буст, главен изпълнителен директор на базирания в Обединеното кралство оператор на облачни услуги Civo, приветства този ход.

„Сезирането на CMA е безпрецедентна възможност да превърнем пазара на облачни услуги в наистина конкурентно пространство. Това означава да се даде възможност на всяка компания да разработва и развива най-съвременни облачни услуги и да се гарантира, че клиентите могат лесно да се придвижват, за да намерят най-доброто решение, което отговаря на техните нужди“, заяви Буст пред The Register.

Microsoft ни каза: „Ние се ангажираме да гарантираме, че облачната индустрия в Обединеното кралство ще остане иновативна, висококонкурентна и ще бъде ускорител на растежа в цялата икономика. Ще се ангажираме конструктивно с CMA, докато те провеждат своето разследване на пазара на облачни услуги.“

AWS заяви, че не е съгласна с констатациите на Ofcom и смята, че те се основават на „фундаментално погрешно схващане“ за функционирането на ИТ сектора. Тя предупреди, че необоснованата намеса всъщност може да доведе до непредвидени вреди за клиентите, но посочи, че ще „работи конструктивно с CMA“.

„Само малък процент от разходите за ИТ са в облака, а клиентите могат да посрещнат своите ИТ нужди от всякаква комбинация от локален хардуер и софтуер, управлявани услуги или услуги за съвместно разполагане и услуги в облака. AWS проектира облачните услуги така, че да даде на клиентите свободата да избират технологията, която най-добре отговаря на техните нужди“, каза ни говорител на облачния гигант.

По конкретното твърдение за високи такси за изходящи данни компанията отговори, че „AWS не начислява отделни такси за прехвърляне на данни към друг ИТ доставчик. Клиентите извършват стотици милиони прехвърляния на данни всеки ден в хода на обичайната си дейност и над 90 % от нашите клиенти не плащат нищо за прехвърляне на данни, защото им предоставяме безплатно 100 гигабайта на месец.“

Google посочи, че сезирането на Ofcom показва необходимостта от създаване на отворен пазар на облачни услуги без обвързване с доставчика.

„Правителствените агенции, предприятията и потребителите в Обединеното кралство искат да се придвижват лесно между платформите за облачни услуги и да избират кои услуги отговарят най-добре на техните нужди. Ние ще продължим да позволяваме на нашите продукти да работят във всеки облак без санкции, ще предлагаме отделно нашата платформа и инструменти за продуктивност и ще осигуряваме просто и прозрачно лицензиране и ценообразуване“, заяви вицепрезидентът на Google и ръководител на платформата за облак Амит Завери.

Търговската група на доставчиците на облачни услуги в Европа (CISPE) също приветства този ход. Тя вече е подала жалба до Европейската комисия във връзка с несправедливото според нея лицензиране на софтуера в облака от страна на Microsoft.

„Ofcom ясно разбира значението на тези практики за техническа оперативна съвместимост и търговско блокиране и как някои софтуерни компании използват „силната си позиция при софтуерните продукти, за да нарушават конкуренцията в облачната инфраструктура“. Призоваваме CMA да предприеме действия по прилагане на закона относно нелоялното лицензиране на софтуер в облака“, заяви генералният секретар на CISPE Франсиско Мингоранс.

Главният анализатор на Omdia Рой Илсли обаче заяви, че обявеният днес ход изглежда като „закъсняла реакция на ситуация, която е обичайна практика от години“.

„Клиентите наистина откриват, че поставянето на данни в облака е безплатно, а изваждането им струва пари, но това вече е утвърден разход за използване на облака. Тя се обсъжда на почти всяко събитие през последните няколко години, а някои в индустрията – OVHcloud и Oracle – промениха политиката си по този въпрос. Въпреки това, при изчисляването на TCO за преминаване към облака тези разходи трябва да се вземат предвид“, твърди Илсли.

По отношение на техническите бариери той се съгласи, че това е област, която трябва да бъде разгледана. „Дори ако дадено приложение е разработено с помощта на Kubernetes, която е отворена технология, настройките и другите изисквания за конфигурация означават, че тези работни натоварвания не могат просто да бъдат преместени между средите“, каза той.

Според Илсли организациите трябва да бъдат най-предпазливи по отношение на напълно управляваните облачни услуги, за да избегнат блокиране.

„Да, те помагат на компаниите да възприемат технологиите по-бързо, но те нямат възможност да контролират и разбират основната технология. Те рискуват да загубят всички умения и знания и да станат зависими от доставчика на облачни услуги“, предупреди той. ®

Подобни статии

Не пропускайте