20.8 C
София

Amazon ще отпусне 1 милиард долара за облачния пакет Microsoft 365

Съобщава се, че Amazon е закупила повече от един милион лиценза за пакета за продуктивност 365 на Microsoft.

Според Insider, който твърди, че е видял документирано доказателство и се позовава на неназован източник, запознат със ситуацията, Microsoft ще приеме Amazon като голям доставчик на софтуер в сделка, за която се смята, че е на стойност над 1 млрд. долара за пет години.

Четири от всеки пет компании от класацията Fortune 500 използват инструментите за производителност на Microsoft, а Amazon е използвала on-prem версии на Microsoft Office преди преминаването към полубазирания в облака пакет.

Очаква се Amazon да използва лицензи за Microsoft 365 за корпоративните служители и работниците на предни позиции и вероятно ще започне да ги внедрява още през ноември, а пълната миграция ще се осъществи през следващата година.

Както читателите на Reg знаят, Microsoft 365 съчетава познатите офис приложения на гиганта от Редмънд с електронна поща и облачни услуги и се твърди, че някои служители на Amazon вероятно ще ги намерят за по-приемливи от собствените приложения на Amazon, включително Amazon WorkMail, WorkDocs и приложението за срещи Chime.

Microsoft заяви пред The Register, че не коментира спекулации, свързани със споразумения с клиенти, а Amazon не отговори веднага на молбата ни за потвърждение.

Това не е първият признак за по-малко от ледени отношения между двата облачни гиганта, като през август Microsoft направи отстъпка, която позволи на крайните потребители със съществуващи лицензи за софтуер, включително приложения на Microsoft 365, да ги използват на AWS в рамките на виртуалната десктоп инфраструктура Amazon WorkSpaces. Клиентите на други облачни платформи, като Google Cloud или Alibaba, все още трябваше да купуват нови лицензи, за да използват софтуера в тези облаци.

Също така през август Microsoft обяви, че ще позволи на европейските клиенти да купуват Microsoft 365 и Office 365 без приложението за съвместна работа Teams, което се разглеждаше като част от усилията за осуетяване на разследването на Европейската комисия относно практиките на компанията за лицензиране на облачни услуги.

Microsoft и Amazon на практика контролират лъвския пай от пазара на облачни услуги, като според данни на Gartner на AWS се падат 40% от световния пазар на облачни инфраструктурни услуги, а на Azure – още 21,5%. ®

Времето днес

София
ясно небе
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
68 %
0kmh
0 %
нд
21 °
пн
30 °
вт
31 °
ср
32 °
чт
32 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук