Apple, Google улесняват прехвърлянето на данни между облаците, може би със скъпоструваща уловка

Share

Google и Apple подписаха инструмент, с който техните услуги за съхранение на снимки в облака са оперативно съвместими, но това може да струва скъпо на някои потребители.

Инструментът е създаден под егидата на Инициативата за трансфер на данни (DTI) – структура, създадена през 2023 г., в която Apple, Meta и Google работят, за да осигурят преносимост на данните между различните услуги. DTI е наследник на Проекта за прехвърляне на данни, в рамките на който Microsoft и Twitter се присъединиха към гореспоменатите три технологични гиганта в преследването на същите цели.

DTI разработва софтуерен стек, който дава възможност за преносимост на данните, а членовете му работят за осигуряване на оперативна съвместимост на услугите си.

Apple вече направи възможно експортирането на снимки и видеоклипове от iCloud в Google Photos.

От сряда е възможно да се изпращат данни и в обратната посока – от Google Photos към iCloud.

Точно тук нещата могат да станат неудобни, тъй като безплатното ниво на Google Photos е 15 гигабайта.

Максималният капацитет на iCloud е 5 GB, преди Apple да започне да иска пари. И иска, и иска, и иска: собствениците на iThings ще знаят, че след като достигнат 5 GB, устройствата им не се притесняват да предложат преминаване към платен план за iCloud.

Акаунтите в iCloud също могат да се запълнят доста бързо, тъй като устройствата с iOS правят резервни копия в облачното хранилище на Apple, което означава, че за снимки и видеоклипове остава малко място.

Цената за съхранение в iCloud е скромна – 0,99 USD/ 0,99 GBP на месец за 50 GB съответно в САЩ и Великобритания. Но това все пак е повече от цената за съхранение на 5,1-15 GB в Google Photos.

Въпреки това DTI се радва, че Apple и Google са направили отношенията си за споделяне на данни реципрочни, тъй като това е цел, на която организацията държи.

Съобщението за инструмента също така подсказва, че предстои да се появят още инструменти.

„Не сме близо до края на пътуването за преносимост на данните и всеки ден продължаваме да проучваме нови услуги и партньори“, заявиха от организацията.

Потребителите, които искат да използват този нов инструмент, могат да научат как да го направят от ръководствата, публикувани от Apple и Google. ®

Подобни статии

Не пропускайте