16.8 C
София

Arm готви мощен процесор Cortex-X, за да победи производителността на iPhone, казва наблюдател на индустрията

Arm потвърди, че работи върху процесорно ядро, което се очаква да осигури скок в производителността, като по този начин се стреми да намали разликата между своите собствени чипове и тези, произведени от Apple.

Британската дизайнерска къща за чипове разработва следващата итерация на своята Cortex-X линия CPU ядра, за да бъде най-мощната налична при стартирането, която може да бъде намерена в устройства до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Това е според Патрик Мурхед, главен изпълнителен директор на Moor Insights & Strategy, който пише в изследователска бележка , че основният дизайн с кодово име „Blackhawk“ е част от стратегия на шефа на Arm Рене Хаас за „елиминиране на разликата в производителността между проектираните от Arm процесори и персонализирани реализации на Arm.“

Moorhead цитира твърдения на Arm, че ядрото „Blackhawk“ демонстрира значителни печалби в производителността, по-специално „най-голямото годишно увеличение на производителността на IPC (инструкции на цикъл) за пет години“, измерено чрез бенчмаркове.

„Blackhawk“ вероятно ще бъде пуснат официално през май тази година като Cortex-X5. Трябва да се отбележи, че неговият предшественик, Cortex-X4 , който беше представен миналата година, също беше описан като „най-бързият Arm CPU, създаван някога“ при стартирането – това изглежда е често срещано твърдение за дизайнера на чипове.

Говорител на Arm каза пред The Register : „Мога да потвърдя, че информацията в публикацията от Патрик Мурхед е точна. Ще предоставим повече подробности за Blackhawk, когато стартира по-късно тази година. Засега няма повече коментари.“

Cortex-X4 съставлява ядрото за производителност в плана TCS23 на Arm за силикон на система върху чип (SoC) за смартфони, като част от клъстер от до 14 ядра, като останалите се състоят от средно ниво и енергийно ефективни ядра. Arm твърди, че осигурява 15% увеличение на производителността спрямо предишното поколение, като същевременно консумира 40% по-малко енергия.

Изследователската бележка на Moorhead прави да изглежда така, сякаш Arm вижда Apple като свой главен съперник на пазара на смартфони, въпреки че Apple е лицензополучател на Arm и нейните процесори, базирани на Arm, се използват само за захранване на нейни собствени устройства като iPhone.

Това съперничество съществува, защото Apple е проектирала свои собствени чипове, които са направили моделите iPhone да имат по-висока производителност в сравнение с устройствата с Android, които обикновено работят на чипове, изградени около предварително валидираните основни дизайни на Arm. Това има значение само ако конкурентната пропаст между персонализирания силикон и базираните на Arm дизайни започне да се разширява и изводът е, че точно това се случва.

Резултатът може да бъде увеличена конкуренция между Arm, Qualcomm и Apple за постигане на по-добра производителност в дизайна на CPU на техните смартфони, смята Мурхед, като Samsung вероятно ще се откаже от разработването на свои собствени ядра и вместо това ще използва дизайна на Arm.

Arm трябва да докладва следващия месец за резултатите от първото си пълно тримесечие след публичното предлагане на компанията на фондовата борса Nasdaq миналия септември. Дизайнерът на чипове по -рано прогнозира приходите си за Q3 за фискалната 2024 г. да бъдат в диапазона от $720 милиона и $800 милиона, малко под това, което анализаторите очакваха.

Според компанията за инвестиционни услуги Morningstar , акциите на Arm затвориха на връх след IPO от $77,47 на 28 декември 2023 г., но оттогава паднаха до около $72. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук