22 C
София

Binance предупреди VIP клиентите за правоприлагането разследвания, казва Министерството на финансите

Съоснователят и CEO на Binance Чанпън Джао говори по време на Web Summit 2022 в Лисабон, Португалия, на 1 ноември 2022 г.

Nurphoto | Гети Изображения

VIP потребителите на Binance са получили набор от специални привилегии, включително ранни хедс-ъп от крипто борсата, ако са били разследвани от правоприлагащите органи, според САЩ. Мрежа за изпълнение на Финансовите Престъпления на Министерството на финансите.

Бинанс ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР Чангпенг Джао той се призна за виновен по наказателни обвинения в САЩ и се оттегли от поста си във вторник като част от споразумение за $4,3 милиарда. Сделката решава многогодишно разследване на най-голямото в света криптоборса.

Съкровищница, за която се твърди в 92-страница поръчка че Binance „е разработил процес за уведомяване на VIP потребителите, ако те станат обект на разследване от страна на правоприлагащите органи,“ в настройка, където Binance ефективно служи като наблюдател на най-добрите си клиенти.

Процесът, както е описан от FinCEN, е сравнително прост. Членовете на VIP екипа на Binance бяха инструктирани да се свържат с разследвания потребител чрез „всички налични средства“, включително изпращане на текстове и обаждане за информиране на клиентите, например, че сметката им е била замразена или размразена.

Според заповедта за съгласие, екипът на VIP екипа на Binance беше предупреден да не бъде твърде очевиден в съветите си.

„‘Ние не можем при никакви обстоятелства директно да кажем на потребителя да работи/оттегля, можем да бъдем съдени или да поемем лична отговорност. Даването на силен намек[,] като например, че профилът ви е отключен/вашият акаунт е разследван от XXX обикновено е достатъчно добър намек за сериозност“, каза компанията пред VIP екипа, заповедта казва.

„VIP програмата“ на Binance осигурява по-голям обем, търговски важни потребители и предлага стимули като конкурентни такси за търговия и по-високи лимити за обема на поръчките, за да се опита да запази тези покровители щастливи — и лоялни.

Според FinCEN вътрешните отчети на Binance показват, че през 2019 г. VIP клиентите последователно отчитат между две трети и три четвърти от обема на търговията и приходите от търговия на Binance.com, добавяйки, че „По този начин Binance имаше значителна търговска мотивация, за да отиде до голяма степен, за да подкрепи тези VIP потребители.“

Въпреки правилата, забраняващи на хората в САЩ да търгуват на платформата, потребителите в САЩ „представляват решаващ елемент от VIP потребителската база,“ в някои точки, които представляват до 20% от всички такси за транзакции на борсата.

FinCEN установи, че Binance е помогнала на клиентите на САЩ, включително и на най-печелившите в търговско отношение. Enterprise Потребители във VIP програмата на Binance, за да заобиколят правилата за ограждане, които самата борса е въвела, за да спазва местните закони.

Един такъв подход включваше насърчаване на потребителите да променят документацията на вашите клиенти, за да създадат фалшиво впечатление, че не са в САЩ, както и да използват виртуална частна мрежа или VPN, за да покрие географския отпечатък на потребителя, „въпреки че Binance ще знае, че потребителят всъщност се намира в Съединените щати.“

„Тези потребители бяха толкова ценни за Binance, че персоналът беше инструктиран да не ги изключва,“ прочетете доклада на FinCEN.

През декември 2020 г. член на VIP екипа на Binance написа, „Ние няма да ограничаваме топ 100 [потребителите] (дори след като им изпратим имейли [за ограниченията, приложими за САЩ. потребители, останали на Binance.com]). Те ще бъдат управлявани от вашия [VIP] екип. [Идеята на CEO] е, че те трябва да имат достатъчно време, за да създадат или намерят нови субекти извън САЩ“, се казва в заповедта за съгласие.

FinCEN заяви, че Binance в крайна сметка изпълни този план и предприе допълнителни стъпки, за да прикрие задържането си на потребители в САЩ.

Кристина Уилки от CNBC участва в този доклад.

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук