22.8 C
София

Bricking it: Всъщност притежавате ли нещо цифрово?

Мнение Какво е общото между Amazon, Sony и Broadcom? Предавам се? Всеки по свой собствен начин е дал да се разбере, че когато купувате нещо от тях, всъщност не го притежавате.

Връщайки се към 2009 г., Amazon изхвърли 1984 г. и Animal Farm от своите електронни четци Kindle. Може би сте си мислили, че притежавате копия на тези класически книги на Джордж Оруел, но сте грешали. Amazon каза, че са открили, че нямат право да продават книгите, така че са ги изтрили от вашите електронни четци. В крайна сметка Amazon възстанови тези книги, но беше създаден прецедент. Amazon, не вие, притежавате вашите електронни книги.

За да цитирам политиката за авторски права на Amazon: „Цялото съдържание, включено в или предоставено чрез Amazon Business, като текст, графики, лога, икони на бутони, изображения, аудио клипове, цифрови файлове за изтегляне, компилации на данни и софтуер, е собственост на Amazon или негови доставчици на съдържание и са защитени от американските и международните закони за авторското право. Компилацията от цялото съдържание, включено в или предоставено чрез която и да е бизнес услуга на Amazon, е изключителна собственост на Amazon и е защитено от американските и международните закони за авторското право.“

Странно, докато гледам голямата си библиотека от стари книги, никога не е трябвало да се тревожа за това с тях. Всички ми принадлежат. В крайна сметка те ще отидат в дома на дъщеря ми или библиотека. Моите електронни книги? Тръгват към дигиталния боклук веднага щом съм под земята.

Съвсем наскоро Sony Interactive Entertainment обяви, че от 31 декември 2023 г. потребителите вече не могат да гледат закупеното от тях видео съдържание Discovery на своите PlayStation . Самият аз никога не бях купувал копия на „Ловци на митове“, „Смъртоносният улов“ , „Как се прави“ или „Моят 600-фунтов живот“ , но някой го направи. Ако бях на тяхно място, щях да съм отметнат.

Какво е това? Не могат ли винаги да предават тези предавания? Могат ли? Не винаги. Вземете например може би най-доброто и реалистично американско криминално шоу „Убийство: Животът на улицата “. Харесвам това шоу и го имам на DVD, но DVD-тата не се предлагат в Щатите в момента и шоуто не е достъпно за поточно предаване навсякъде. Подобно на други предавания, правата му са заключени в бъркотия и може никога да не бъдат достъпни. Това е особено трогателно, след като звездата Андре Браугер наскоро почина и много хора искат да видят знаковата му роля на детектив Франк Пембълтън.

И накрая, нека насочим вниманието си към вторичните трусове от закупуването на Broadcom от VMware . След като сделката беше окончателно одобрена, Broadcom обяви, чепрекратява продажбата на постоянни софтуерни лицензи на VMware и поддръжка и абонаменти за тези постоянни предложения. Да, може да притежавате vSphere от години, но сега не го правите. Това ще бъде $X долара на година от сега до вечността, благодаря ви много.

Broadcom не е единственият, който прави това. От години Microsoft призовава хората да се откажат от постоянните си лицензи за базиран на настолен компютър Office в полза на Microsoft 365. Очаквам Windows скоро да го последва, като премине към модел само за абонамент .

И така, какво можете да направите за тази тенденция, тъй като цялата власт на собственост отива в компанията?

Е, едно нещо е да отидете на старата школа и да получите вашите книги и медии на хартия и DVD. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Например, някои книги сега са налични само в електронни издания. И производителите изоставят Blu-Ray и DVD плейърите, докато продавачите на дребно се отказват от продажбата на DVD дискове.

Какво трябва да правят един читател и един наблюдател? Тъй като издателите не ми позволяват да купувам собствени копия на техните стоки, време е да направим наши собствени копия. Продавачите се намръщват на това, но не ни дават никакъв избор.

Така че за електронните книги използвам програмата за електронни книги с отворен код Calibre, за да ги управлявам, и различни инструменти за премахване на Управлението на цифровите права (DRM)* от моите книги. Болка е, но действа.

За видео извличам филмите от DVD-тата си с помощта на Handbrake. Познавам други хора, които използват VLC Media Player. За да премахнете DRM, ще ви трябва библиотеката с отворен код libdvdcss.

Ако не искате да си цапате ръцете с тънкостите на транскрибирането на видео и премахването на DRM, има и комерсиални програми като WinX DVD Ripper. След като имате видео файловете във формат MP4, можете да използвате програми като Jellyfin, Plex или PlayOn, за да можете да гледате вашите телевизионни предавания и филми на вашия телевизор, както и на вашия компютър.

Всичко по-горе е в сивата зона на закона. В много региони е технически незаконно премахването на DRM дори за лична употреба, въпреки че има някои изключения . Ако възнамерявате да препродавате или споделяте копия, със сигурност е незаконно да извличате комерсиални, защитени с авторски права, защитени от копиране видеоклипове или електронни книги почти навсякъде по света. Както се случва, аз не го правя. Просто искам да гледам филмите The Thin Man , дори ако не мога да заменя своя DVD плейър в бъдеще и той не е наличен в услуга за стрийминг. Купих книгите и видеоклиповете си и имам идеята, че искам да мога да им се наслаждавам, дори ако собствениците на интелектуалната им собственост решат, че не мога.

Що се отнася до софтуера, отговорът винаги е бил с отворен код. Компаниите може да решат, че не мога да използвам тяхната програма, без да плащам годишна такса, но съм готов, стига да мога да се добера до кода. Broadcom може да ме спре да използвам „моето“ копие на vSphere, но никой не може да ме блокира да изпълнявам други програми за виртуализация с отворен код, като KVM и Xen.

Накратко, компаниите може да се опитат да ограничат използването от наша страна на интелектуалната собственост, която сме закупили, но ако желаете да свършите малко работа, все още можете да решавате. ®

Времето днес

София
ясно небе
22.8 ° C
23.4 °
22.8 °
68 %
1.5kmh
8 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
35 °
пн
30 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук