16.8 C
София

BT пропуска крайния срок за премахване на Huawei от ядрото на мрежата

Крайният срок за телекомите в Обединеното кралство да премахнат оборудването на Huawei от техните основни мрежи вече изтече, като BT призна, че 2G и 3G услугите все още се обслужват от инфраструктура, която не е съвместима. И все пак не е ясно какви мерки, ако има такива, може да предприеме BT за това.

Британските телекомуникационни оператори получиха официални правни известия от правителството през ноември 2022 г., в които се описват задълженията им да изтрият комплекта от базираната в Китай Huawei, след като компанията беше счетена за риск за сигурността.

Като част от това на компаниите беше даден краен срок до 31 декември 2023 г. да спрат да използват комплекта Huawei в основните си мрежи. Това беше удължаване на предишния краен срок от 28 януари 2023 г., който редица оператори (включително BT) се оплакаха, че трудно ще изпълнят.

И все пак изглежда, че BT сега не е успяла да спази този удължен краен срок, въпреки че компанията твърди, че сега са засегнати само малка част от услугите за глас и данни, които носи.

„Всички 4G и 5G сесии за данни и гласови повиквания вече се доставят от основно оборудване, което не е на Huawei – което означава, че над 99 процента от целия основен трафик вече се обслужва от комплект, който не е на Huawei“, каза говорител на BT Group пред The Register в изявление .

Единствените услуги за глас и данни, които предстои да бъдат мигрирани, са 2G и 3G, които представляват по-малко от 1% от общия трафик, твърди компанията, добавяйки, че „Работим усилено, за да завършим тази работа“.

Разбираемо е, че телекомуникационните оператори са изправени пред глоба до 10 процента от техния оборот за неспазване на правното уведомление или в случай на продължаващо нарушение, £100 000 ($126 611) на ден.

Въпреки това е малко вероятно подобно действие да бъде предприето незабавно, тъй като телекомуникационният регулатор на страната Ofcom трябва първо да докладва за напредъка, който мрежовите оператори са постигнали за постигане на тези цели, и съответният доклад не трябва да бъде представен до 31 март тази година.

„Правителството е отговорно за определянето и прилагането на правилата, изискващи определени телекомуникационни компании да премахнат оборудването на Huawei от мрежите си. Ролята на Ofcom е да събира информация за напредъка на компаниите и да докладва това на правителството“, каза днес говорител на Ofcom.

BT, която казва, че ще предостави повече информация на Ofcom по отношение на съответствието с разпоредбите, ни каза, че не е поискала официално удължаване на крайния срок.

Някои наблюдатели от индустрията обаче очакват, че може да има известна гъвкавост по отношение на крайните срокове, за да се избегнат глоби върху компаниите, които са положили усилия да се съобразят.

„Напълно очаквам действия за допълнително удължаване, за да се избегнат всякакви глоби“, ни каза анализаторът на телекомите Паоло Пескаторе от PP Foresight. „Това подчертава колко разчита BT на Huawei и сложността на пълното премахване на доставчик както от неговите фиксирани, така и от мобилни мрежи“, добави Пескаторе.

„Задачата не трябва да се подценява, за да се гарантират минимални смущения за всички потребители (във всички телекоми), но имайки предвид особено задълженията на EE за мрежата за спешни услуги“, каза той.

Мобилният мрежов оператор EE е марка в рамките на BT Group.

BT по-рано заяви , че спазването на изискването за премахване на Huawei от мрежата й ще й струва около £500 милиона ($632 милиона) между 2020 и 2025 г. Цялото оборудване на Huawei трябва да бъде премахнато изцяло от 5G мрежите на Обединеното кралство до края на 2027 г.

Все още не е ясно дали други телекомуникационни оператори не са успели да спазят крайния срок, свързан с техните основни мрежи. Разпитахме наоколо, но не получихме отговори до момента на публикуване. Всичко вероятно ще стане ясно от доклада на Ofcom през март. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук