22 C
София

Cisco пазарува за Коледа, купува инициатора на проекта Cilium Isovalent

Cisco си купи коледен подарък: Isovalent, стартъпът, който създаде Cilium, инструмент за мрежи с отворен код, наблюдаемост и сигурност , който наскоро стана пълен проект от Cloud Native Computing Foundation.

Както е обяснено в изявлението на Isovalent „ние сме придобити и това е страхотно , основателите на проекта са работили по Cilium около година, преди да започнат бизнеса с цел да популяризират разширения пакетен филтър на Бъркли (eBPF).

EBPF вече е много популярен, тъй като, както е обяснено на уебсайта му, технологията позволява на програми в пясъчник да се изпълняват в привилегирован контекст – като ядрото на операционната система.

Това означава, че „разработчиците на приложения могат да стартират eBPF програми, за да добавят допълнителни възможности към операционната система по време на изпълнение.“

Hyperscalers приеха широко eBPF, за да наблюдават комуникациите в техните облаци. Google Kubernetes Engine, Google Anthos и Amazon EKS Anywhere са известни поклонници на eBPF.

Възможностите за работа в мрежа, наблюдение и сигурност се оказаха сред по-популярните възможности, които eBPF позволява.

Работата в мрежа, възможността за наблюдение и сигурността също са основни фокуси за Cisco, която инвестира рано в Isovalent.

Сега мрежовият гигант ще поеме контрола.

Том Гилис, старши специалист и генерален мениджър на бизнес групата за сигурност на Cisco, обеща Switchzilla да не промени статута с отворен код на Cilium или други проекти на FOSS, в които Isovalent има ръка. Всъщност Cisco „възнамерява да създаде независим консултативен съвет, който да помогне за насочването на приноса на Cisco към тези важни усилия по начин, който е в съответствие с нуждите на общността с отворен код.“

Но Cisco също вижда много неща, които да харесат в подхода на Isovalent към мултиоблачната сигурност и мрежовите възможности.

„Cilium Mesh на Isovalent допълва софтуерно дефинираните мрежови решения на Cisco и заедно биха предоставили на клиентите безпроблемна и сигурна мрежа от офиса до центъра за данни, до публичния облак, използвайки една непрекъсната мрежа“, пише Гилис. Той добави мнението си, че платформата за разузнаване на заплахи Talos на Cisco, комбинирана с интелигентността на Isovalent, „заедно ще изградят водеща защита за всяко работно натоварване във всеки облак“.

Което би трябвало да е от полза, тъй като организациите се опитват да разберат как да осигурят приложения, които обхващат много облаци и локална инфраструктура.

Томас Граф, главен технически директор и съосновател на Isovalent, създател на Cilium и председател на Управителния съвет на eBPF, написа, че когато Cisco инициира преговори за придобиване, мрежовият титан „дойде на масата с ясна визия да удвои нашите продукти и нашата стратегия с отворен код със силен ангажимент към нашите проекти с отворен код.“

В официалното съобщение на Cisco за придобиването, ръководителят на отдела за отворен код Стивън Огъстъс е цитиран да казва: „Екипът на Isovalent ще се присъедини към дълбоката пейка на Cisco за управление с отворен код и техническо лидерство за решаване на сложни облачни предизвикателства, сигурност и мрежови предизвикателства. Техните знания ще ускорят иновациите в целия бизнес и спомагаме за по-нататъшното укрепване на платформата Cisco Security Cloud, за да отговорим на нарастващите изисквания на нашите клиенти.“

Cisco превръща възможно най-много от своите продукти в облачни платформи – както за да насърчи клиентите да се регистрират за абонаментни услуги, така и защото вярва, че предоставянето на услуги от облака в мащаб е необходимо за управление на модерни мрежи.

Финансовите подробности за сделката не са оповестени, но Cisco съобщи, че тя ще приключи през третото тримесечие на текущата финансова година – което означава между март и май 2024 г. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук