22 C
София

Deep Green получава £200 милиона от доставчика на електроенергия, за да мащабира повторното използване на отпадната топлина

Операторът на центрове за данни Deep Green е събрал £200 милиона ($254 милиона) от доставчика на електроенергия Octopus Energy, за да помогне за мащабиране на внедрявания, които предоставят на общинските обекти безплатна топлина в замяна на охлаждане на неговия ИТ хардуер.

Deep Green е стартираща компания, която има за цел да разположи повече центрове за данни „в общността“, включително като част от топлофикационни мрежи или съоръжения за развлекателни центрове като плувни басейни. Идеята е, че сайт, който хоства комплекта за център за данни, получава безплатно отопление, генерирано от сървърите на Deep Green, обработващи данни, които на свой ред получават безплатно охлаждане.

При настройката сървърите в битовите хамбари на Deep Green са потопени в резервоар, който прилича на фризер сандък, с диелектрична течност, циркулираща около тях чрез помпи. Топлината се прехвърля от този резервоар към системата за топла вода на хоста чрез топлообменник.

Собствената отоплителна система на обекта трябва само да „повиши“ температурата на водата, ако тя не е достигнала желаната точка, използвайки топлина, уловена от устройството на Deep Green, твърди компанията. Казват ни, че няма разходи за хост-сайта за инсталиране на модул Deep Green, тъй като покрива разходите за инсталиране, поддръжка и експлоатация на ИТ инфраструктурата.

Octopus Energy осигурява инвестицията от £200 милиона чрез своето пипало Octopus Energy Generation, което инвестира в проекти за възобновяема енергия чрез Octopus Energy Transition Fund (OETF) и фонда Sky (ORI SCSp), който управлява. Това вероятно ще се разпространи в няколко години, но е сравнително малка бира за Octopus, който миналата година разкри планове да инвестира £15 милиарда ($20 милиарда) в офшорна вятърна енергия до 2030 г.

Тази подкрепа е достатъчна, за да може Deep Green да се разположи в още между 100 и 150 плувни басейна, казаха от компанията и се надяват на по-мащабни внедрявания. Точно такава схема беше обявена миналата година в Лондон , която ще види 10 000 нови домове, свързани с близките центрове за данни, за да използват отпадъчната си енергия за отопление в кварталите Хамърсмит и Фулъм и Брент и Ийлинг.

„Като използва излишната топлина от центровете за данни, за да намали сметките за енергия за общностите в Обединеното кралство, Deep Green решава два проблема с едно решение“, каза в изявление шефът на Octopus Energy Generation Зоиса Норт-Бонд. „Очакваме с нетърпение бързо да внедрим това и да повлияем положително на още повече хора, докато вървим към по-чисто и по-евтино енергийно бъдеще.“

Deep Green управлява този бизнес модел от поне една година . Последно обсъждахме технологията, когато беше внедрена в Exmouth Leisure Center в югозападна Англия, където отпадната топлина от дузина сървъри на компанията се използваше за затопляне на плувния басейн. Очакваше се това да намали енергийните нужди на басейна с 62 процента и да спести повече от £20 000 ($25 430) годишно от сметки за отопление.

Пренасочването на отпадъчната топлина от сървъри за затопляне на офиси или някаква друга употреба не е нищо ново, тъй като Microsoft предлагаше това преди повече от десетилетие и оттогава имаше много примери. Операторите на центрове за данни обаче все повече се притесняват от високата цена на енергията и поддържането на системите си охладени, както и от заплахата от регулации, които да ги принудят да станат по-екологични, така че имат по-належаща нужда да намерят решения.

„Секторът на центровете за данни с основание е изправен пред щателна проверка относно нарастващото търсене на енергия и свързаните с това въглеродни емисии“, каза основателят и главен изпълнителен директор на Deep Green Марк Бьорнсгаард. „Нашите центрове за данни са високо енергийно ефективни и поддържат местните общности с безплатна топлина.“

Според австралийския облачен оператор ResetData, център за данни на място като този, предоставен от Deep Green, трябва да бъде удобство, което собствениците на сгради предлагат на наемателите . Подреждане от такова естество може да има предимството на устойчивост, тъй като инфраструктурата е разпределена между редица различни помещения. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук