22.8 C
София

Fairphone 5 получава перфектни 10 от iFixit за възможност за ремонт

Fairphone запази най-добрите оценки за възможност за ремонт, като петата итерация на холандския производител отбеляза висок резултат за дълготрайност на софтуера, дори ако някои компоненти започват да стават малко по-„конвенционални“.

Екипът на iFixit разглоби най-новия в линията модулни телефони с малко повече от пинсети и отвертки и установи, че устройството е също толкова ремонтируемо, колкото и предшествениците му, макар и с един или два компромиса.

Както и преди, отварянето на телефона е просто изваждане от задната част на кутията. По-мощната батерия – 4200 mAh вместо предишните 3905 mAh – остава лесна за премахване, въпреки че по-големият размер има отражение на други места в устройството.

Смяната на USB-C порта остава лесна благодарение на метален ръб, който позволява лесното му премахване. Индивидуалните камери също могат да бъдат сменени, приятно надграждане от устройството „всичко в едно“ на предходния телефон.

Въпреки това, вместо нещо подобно на основния модул на предишния телефон, екипът на iFixit намери дънна платка и дъщерна платка, по-близки до други телефони с Android. Според Fairphone по-голямата батерия е наложила промяната, но все още е малко разочароващо.

Все пак екипът за разглобяване отбеляза ясно етикетиране, за да предотврати случайното включване на кабели на грешни места. В него се казваше: „Това е смисълът на интуитивния дизайн за ремонт: трябва да е лесно да се направи правилното нещо и сложно да се направи грешното нещо.“

От друга страна, Fairphone 5 едва ли е огнена топка, що се отнася до мощността на процесора. Въпреки че идва с най-бързия индустриален чип (не Snapdragon), произведен от Qualcomm, това го поставя точно в средния клас, вместо да се сблъсква с по-екзотични устройства.

И все пак това пропуска смисъла, когато разглеждаме дълголетието на дадено устройство. Според iFixit този чип получава по-дълга поддръжка в сравнение с потребителските продукти на Qualcomm. Fairphone обещава пет надстройки на версията на Android и най-малко осем години актуализации на сигурността, с цел общ живот от десетилетие. Друг е въпросът дали ще има достатъчно конски сили, за да стартира всички приложения на потребителя.

Имайки предвид изпълнените с лепило ужаси там, комбинирането на дълготрайност на софтуера с нещо, което е запазило голяма част от модулния и ремонтируем дизайн на своите предшественици, е впечатляващо постижение. Като такъв, екипът на iFixit присъди на Fairphone 5 най-високия резултат: 10 от 10.

Според съоснователя и главен изпълнителен директор на iFixit Кайл Уийнс: „Обещанието на Fairphone за пет надстройки на версия на Android и повече от осем години актуализации на защитата с Fairphone 5 е смело изявление в индустрия, която клони към мимолетни жизнени цикли на продукта. Това е значителна стъпка към устойчивост и поставя нов стандарт за продължителността на живота на смартфона.

„Ние в iFixit вярваме в технологиите, които издържат, и Fairphone превръща това убеждение в реалност. Усилията на Fairphone да постигне 10-годишен живот са не просто впечатляващи; те са несравними.“ ®

Времето днес

София
ясно небе
22.8 ° C
23.4 °
22.8 °
68 %
1.5kmh
8 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
35 °
пн
30 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук