20.8 C
София

FTC иска да разбие Big Biz, който печели от данни на деца

Скоро ще бъде по-трудно за корпорациите да събират и монетизират данни за деца в САЩ, ако FTC продължи с няколко промени в Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA).

Американският надзор на потребителите предложи в сряда няколко модификации на закона за поверителност на данните, които според него ще отразяват по-добре „промените в технологиите и онлайн практиките“ и „засилват защитата на личната информация, събрана от деца“. [ PDF ]

Някои от предложените промени в COPPA биха наложили фирмите да поддържат програма за сигурност на личната информация на децата и политика за запазване на данни, която им позволява да съхраняват данните на децата само толкова дълго, колкото е необходимо за изпълнение на конкретната цел, за която са били събрани.

Те също така изискват отделно включване от родителите, за да разрешат на уебсайтовете да разкриват информация за деца на трети страни, включително рекламодатели. Освен това ще забрани на компаниите да ограничават достъпа до онлайн услуги въз основа на желанието на родителите.

Друга предложена промяна също така забранява на фирмите да събират повече лична информация, „отколкото е разумно необходимо“, за да може дете да участва в игра или да предлага да получи награда, или дейности от подобно естество. Федералната търговска комисия също обмисля добавянето на нов език към закона, за да изясни значението на „дейност“.

Комисията също така иска да наложи ограничения върху „изключението за вътрешни операции“, което позволява на операторите на уебсайтове да събират постоянни идентификатори на деца без съгласието на родителите, стига те да използват тези идентификатори само за поддържане на вътрешните операции на уебсайта. Ако промените бъдат одобрени, операторите ще трябва да публикуват онлайн известие, посочващо конкретните вътрешни операции, за които са събрали постоянен идентификатор.

На фирмите също ще бъде забранено да използват онлайн данни за контакт и постоянни идентификатори, за да изпращат насочени известия до деца, насърчавайки ги да прекарват повече време онлайн.

Федералната търговска комисия планира да обърне специално внимание на доставчиците на образователни технологии, като им позволи само да събират, използват и разкриват лична информация на учениците за учебни цели, разрешени от училището, а не за търговски цели.

И накрая, има разширено определение за „лична информация“, което според комисията трябва да включва и биометрични идентификатори.

Всички тези предложени промени са публикувани във Федералния регистър и обществеността вече има 60 дни, за да изпрати коментари по тях.

В изявление относно предложените промени в правилата комисарят на Федералната търговска комисия Алваро Бедоя цитира вреди за децата от нахлувания в неприкосновеността на личния живот, включително конкретни случаи, при които възрастни са използвали данни за деца, събрани онлайн, за да общуват с деца и да ги тормозят, както и потенциала за биометрични данни на деца, включително пръстови отпечатъци и гласове, които да бъдат използвани за гнусни цели.

„Ние сме едва в началото на ера на биометрични измами“, каза Бедоя [ PDF ]. „Корпоративните практики, с които се сблъсках като комисар, ме карат да се притеснявам как компаниите защитават биометричните данни на децата срещу пробиви, измами и злоупотреби.“

FTC е в режим на репресии, когато става дума за данни на млади хора. Само тази година той обвини огромни технологични компании, включително Amazon и Epic Games, в нарушаване на COPPA. Твърди се, че Alexa на Amazon е запазила гласови записи на деца под 13 години – което е довело до плащане от 25 милиона долара – докато Epic Games е платила 275 милиона долара за предполагаемо нарушаване на поверителността на децата и подмамване на клиентите да направят нежелани покупки.

Междувременно Мета е съдена от 33 главни прокурори на щата, които твърдят, че титанът на социалните медии съзнателно вреди на деца и тийнейджъри, като, наред с други неща, събира и съхранява техните лични данни, без първо да получи разрешението на родителите им, като по този начин нарушава COPPA. Meta също заведе дело, оспорвайки правомощията на FTC да регулира гиганта за социална реклама, включително правенето на пари от данни на деца. ®

Времето днес

София
ясно небе
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
68 %
0kmh
0 %
нд
21 °
пн
30 °
вт
31 °
ср
32 °
чт
32 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук