22.8 C
София

Goldman уволнен: Apple иска да излезе от колаба с кредитни карти

Бъдещето на предлагането на кредитни карти на Apple беше хвърлено в неопределеност, тъй като iPhone гигантът очевидно иска да излезе от сътрудничеството си с Goldman Sachs, емитента на Apple Card.

Според съобщенията Купертино е предложил да спаси от споразумението си с Голдман през следващите 12 до 15 месеца, като този ход ще прекъсне цялото потребителско партньорство на двойката. Не е ясно веднага дали Apple има друга банка, която да поеме кредитната карта – попитахме, но не чухме обратно.

Новината за преместването беше първа отчетените от Wall Street Journal, който цитира „хора, информирани по въпроса.“ Ние също се свързахме с Goldman Sachs за потвърждение. Сигурни сме, че имейлите ни до Apple ще отидат /dev/нула.

Apple и Goldman се обединиха, за да стартират титановата Apple Card през 2019 г., но партньорството е трудно. Както съобщихме няколко месеца след пускането му, Apple Card беше извикана за това, че има сексистки алгоритъм това даде много по-големи кредитни лимити на мъжете, отколкото на жените, което накара щата Ню Йорк да започне разследване.

Алгоритмите за одобрение на кредити и лимит не се управляват от Apple, а от Goldman и/или Mastercard, според съоснователя на Apple Стив Возняк, кой забеляза проблема, когато той и съпругата му кандидатстваха за картите.

Съобщава се, че Apple също така е взела фалш от инвестиционната банка, когато не е предлагала картата като издадена от банка, а Goldman също очевидно не харесва натиска на Apple да одобрява повечето кандидати, което доведе до загуби за Goldman, според WSJ.

Банката на Уолстрийт, която традиционно обслужва ултрабогатите и големи корпорации, направи няколко набега в потребителското банкиране през последните години, включително кредитна карта с марка General Motors и кредитна ръка за подобряване на дома, известна като GreenSky. И двете инициативи наскоро бяха изоставени, заедно с Goldman бракуване GM картата по-рано този месец и продажна GreenSky към инвестиционен консорциум в края на октомври на загуба малко повече от година след придобиването му.

Имайки това предвид, не е изненадващо, че Голдман може да е искал да излезе от друга губеща сделка, особено с приложението Apple Card, което стимулира хората да изчистят балансите си с минимални лихвени плащания – не точно това, което банките искат.

Лошите маржове на Apple Card бяха нещо като CEO Дейвид Соломон дори признавам по време на повикването на приходите от Q3 на Goldman, той каза, че потребителските програми са били пречка за гиганта.

„Нашите партньорства с Apple и GM са дългосрочни договори и ние нямаме едностранното право да напуснем тези партньорства“, каза Соломон, „така че нашият фокус в момента е върху управлението им по-добре, да се отървем от влаченето и да ги доведем до рентабилност.“

Въпреки че не успяхме да стигнем до Apple за потвърждение на решението да отрежем Goldman от снимката на Apple Card по своя инициатива, iMaker изглежда оспори хода в изявленията си на други журно – макар и неясно.

„Apple и Goldman Sachs са фокусирани върху осигуряването на невероятно преживяване за нашите клиенти, за да им помогнат да водят по-здравословен финансов живот“, представител на Apple каза CNBC. „Победената с награди Apple Card видя голям прием от потребителите и ние ще продължим да въвеждаме иновации и да предоставяме най-добрите инструменти и услуги за тях.“

Дали Apple и Goldman „фокусът върху предоставянето на невероятно преживяване“ включва намирането на друг финансов обслужващ, обаче, е съвсем друг въпрос. ®

Времето днес

София
ясно небе
22.8 ° C
23.4 °
22.8 °
68 %
1.5kmh
8 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
35 °
пн
30 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук