16.8 C
София

Google променя начина, по който се показват резултатите от търсенето за гражданите на ЕС

Актуализираният Google прави някои промени в начина, по който продуктите му, включително търсенето, ще работят в Европа.

Причината? Той се подготвя за новите правила на Закона за цифровите пазари (DMA), планирани да влязат в действие през март. Съгласно DMA Google е класифициран като „ Gatekeeper “, което означава, че притежава „значителна пазарна мощ“.

Промените в резултатите от търсенето ще бъдат най-видимата промяна за повечето потребители. Когато Google може да покаже връзка към няколко бизнеса – например хотели – той ще добави място за сайтове за сравнение и начин за потребителите да прецизират своите търсения, за да включат сайтове за сравнение.

Компанията каза: „За категории като хотели, ние също ще започнем да тестваме специално място за сайтове за сравнение и директни доставчици, за да покажем по-подробни индивидуални резултати, включително изображения, оценки със звезди и други.“

Резултатът е, че някои други услуги, като собствената услуга за резервации на трета страна, Google Flights, ще бъдат премахнати от страниците за търсене.

Google също така добавя екрани за избор към телефони с Android, за да позволи на потребителите да изберат търсачка по подразбиране. Същият тип избор може да се появи и когато настройвате Chrome на настолен компютър или iOS устройство.

Ще има допълнителни съгласия за свързани услуги – европейските потребители могат да очакват да видят някои допълнителни банери за съгласие относно споделянето на данни. Според Google отказът от услуги за свързване може да доведе до ограничена функционалност или до спиране на работата на някои функции.

Google все още не е дал никаква яснота какво точно ще спре да работи, ако европейски потребител се откаже от свързване и споделяне на своите данни между услугите. Регистърът също така попита компанията дали съгласието ще бъде отказ или включване и ще се актуализира, ако Google отговори.

И накрая, Google планира да въведе API за преносимост на данни за разработчиците, за да разшири текущата услуга Google Takeout на Chocolate Factory, която позволява на потребителите да изтеглят или копират своите данни от продуктите на компанията.

Google беше определен за Gatekeeper съгласно DMA на ЕС през 2022 г. Целта на DMA е да ограничи силата на Gatekeepers и да им попречи да популяризират собствените си услуги пред конкурентите. Други компании, включително Microsoft и Apple, бяха определени по подобен начин като пазачи . Microsoft е в процес на промени в Windows , за да успокои регулаторите.

Google каза, че процесите са в процес на работа преди наближаващия краен срок през март. Освен това не успя да устои на изразяването на безпокойство от необходимите промени:

„Въпреки че подкрепяме много от амбициите на DMA относно потребителския избор и оперативната съвместимост, новите правила включват трудни компромиси и сме загрижени, че някои от тези правила ще намалят избора, достъпен за хората и бизнеса в Европа.“

Докато търсим най-малката цигулка в света, заслужава да се отбележи, че обновяването ще се отнася само за европейските потребители. Други органи и регулаторни органи по света ще обърнат голямо внимание на това как това се случва в региона през следващата година. ®

Актуализирано за добавяне:

„Говорител на Google ни каза, че: „Банерите ще бъдат представени на потребителите, за да направят избор дали да се включат или не.“ Въпреки че Google не беше конкретен за всички услуги, той даде пример за резервации, направени при търсене, които не се показват в Google Maps, ако услугите не са свързани, и липса на персонализиране в емисията Discover на потребителя, ако Search, YouTube и Chrome не бъдете свързани.

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук