12.8 C
София

Google се надява да сложи край на цунамито от заповеди за влачене на данни с разтърсване на Историята на местоположенията

Google обяви промени в обработката на данни от История на местоположението, които се очаква да ограничат способността на интернет гиганта да отговаря на така наречените заповеди за геозона.

Заповедите за геозона са искания за информация от полицията и други органи за всички свързани към мрежата устройства в дадена област през определен период от време. Следователно тези заповеди, представени на екипи като Google, не търсят информация за конкретни хора, а всеки, който е минал през определен район в даден момент. Използва се от правоприлагащите органи в САЩ, за да получат списък с потенциални заподозрени въз основа на тяхната близост до някакво престъпление или друго.

Electronic Frontier Foundation и други твърдят, че тези искания за данни са противоконституционни в Америка въз основа на Четвъртата поправка, тъй като се равняват на търсения, без да е необходимо действително да се демонстрира подозрение.

„Те заплашват неприкосновеността на личния живот и свободата, защото не само предоставят на полицията чувствителни данни за лица, те могат да превърнат невинни хора в заподозрени“, написа главният съветник на EFF Дженифър Линч в сряда. „Освен това те са били използвани по време на политически протести и застрашават свободата на словото и способността ни да говорим анонимно, без страх от последици от правителството.“

Четвъртият апелативен съд на САЩ по-рано този месец изслуша аргументите в Съединените щати срещу Chatrie, първото дело за геозона, достигнало до апелативно ниво. Междувременно в Ню Йорк и Калифорния бяха предложени законопроекти за забраната им, които не са отишли никъде.

Въпреки липсата на правна яснота, мрежите за геозони се използват широко през последните години от ФБР и полицията в множество американски щати, като Аризона, Северна Каролина, Калифорния, Флорида, Минесота, Мейн и Вашингтон. И според Орин Кер, професор по право в Калифорнийския университет в Бъркли, те са помогнали за разрешаването на случаи , при които липсват други следи.

Google се превърна в популярен източник за такива данни – генерирани от GPS сигнали, клетъчни кули, Wi-Fi и Bluetooth и заснети чрез устройства с Android и iOS чрез различни приложения като Google Maps – защото корпорацията съхранява голяма част от тях в хранилище, наречено Sensorvault .

Поддържането на това хранилище превърна Google в привлекателен ресурс за правоприлагащите организации. Както компанията отбеляза [PDF] във връзка със своя Доклад за прозрачност за 2021 г., „От началото на 2018 г. наблюдаваме нарастване на броя на заповедите за търсене в Съединените щати, които нареждат на Google да идентифицира потребителите въз основа на тяхната информация от История на местоположенията , които може да са били в даден район в рамките на определен период от време.“

Google съобщава, че е получил 11 554 заповеди за геозони през 2020 г. спрямо 982 през 2018 г.

Apple, за сравнение, тази година каза, че е получила само 13 заповеди за геозони през първите шест месеца на 2022 г. Причината, поради която получава толкова малко, е просто, че няма данни, които да предложи. Както гигантът iPhone заявява в своя Доклад за прозрачност [PDF], „Apple няма данни, които да предостави в отговор на заявки за геозона“.

Google очевидно има за цел да излезе от бизнеса с диспансер на данни. Уеб голиатът каза тази седмица, че променя начина, по който борави с данните от Историята на местоположението: ще съхранява такива данни на устройството, а не на собствените си сървъри; ще намали периода на запазване на данните по подразбиране – чрез настройката за автоматично изтриване – до три месеца, намаление от 18 месеца в момента; и за тези, които архивират данните си в облака, „ние автоматично ще криптираме архивираните ви данни, така че никой да не може да ги прочете, включително Google“, каза Марло МакГриф, продуктов директор на Google Maps.

Очакваният резултат – тъй като тези промени се прилагат през следващите няколко месеца – е, че Google, подобно на Apple, няма да има какво да предложи на онези, които се отбият за експедиция за риболов на геоданни.

данни_местоположение

Защо да се занимавате със заповеди, когато ченгетата могат да купят данни за местоположение за под $10k?

МЕЖДУВРЕМЕННО

Всъщност Google потвърди пред The Register , че титанът на търсенето вече няма да може да отговаря на нови заповеди за геозони, след като тези промени бъдат въведени, тъй като няма да има достъп до съответните данни. С други думи, промените са изрично предназначени да сложат край на търсенето на данни за местоположение чрез мрежа.

Въпреки това смятаме, че Google скоро няма да може напълно да се измъкне от бизнеса с наблюдение. Както посочва EFF, Google събира данни за местоположение в други контексти извън своята хронология на Location History, като настройката си за Web & App Activity , която може да бъде търсена от властите чрез законови искания. И, разбира се, може да се очаква властите да продължат да търсят свързана информация като IP адреси – която може да доведе до местоположение – чрез индивидуално пригодени заповеди, основани на основателни подозрения.

Дори Google да намали ролята си на свидетел на обвинението, властите ще имат други опции, като AT&T, която позволява на федералните да извършват търсене на телефонни записи чрез своя проект Hemisphere . Директорът на EFF Surveillance Litigation Андрю Крокър каза на The Register в имейл, че макар фондацията да не е запозната с варантите за геозони, насочени към телекомуникационните компании, тези фирми „отговарят на изхвърлянията на кули, които споделят някои прилики с варантите за геозони“.

Но ако заповедите за геозона станат по-малко полезни, това е забележително подобрение на поверителността. ®

Времето днес

София
предимно ясно
12.8 ° C
14.5 °
12.8 °
82 %
2.6kmh
16 %
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °
ср
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук