16.8 C
София

Google Pixel получава режим на поверителност, за да предпази вашите селфита от любопитни ремонтни техници

Собствениците на Google Pixel, които трябва да занесат устройствата си за ремонт, вече имат опция да защитят данните си от подслушване на техници под формата на нов „режим на ремонт“.

Уеб гигантът обяви добавянето на режим на поправка към избрани устройства Pixel в публикация в блог тази седмица, описвайки го като прост метод за превключване за „защита на поверителността и гарантиране, че устройствата се поправят бързо и ефективно“.

Според нова помощна страница на сайта за поддръжка на Pixel Phone на Google, режимът на поправка работи, като създава чиста инсталация на Android в специален дял с ограничена функционалност, но без да позволява достъп до личните данни на собственика на устройството.

Достъпът до Google Play, Messages, Text-to-Speech, Google Search и други приложения са деактивирани в режим на ремонт, а други приложения, предназначени за техници, са достъпни само в режим на ремонт, каза Google.

„Повечето ремонтни техници са надеждни хора, които просто искат да ви помогнат да накарате нещата си да работят отново. Но може да бъде изнервящо да отключите телефона си за непознат, а ремонтните техници не трябва да се нуждаят от достъп до вашите данни, за да потвърдят, че високоговорителите или камерите работят“, каза главният изпълнителен директор на iFixit Кайл Виенс за новата функция на Pixel. „Радваме се да видим как Google въвежда тази функция, която премахва притесненията и неприятностите от изпращането на телефон за ремонт.“

Режимът за поправка може да се използва както за ремонти на място, така и за ремонти по пощата, каза Google, а промените в устройството, направени в режим на поправка, извън системните актуализации, се отменят, когато режимът на поправка е изключен.

Google казва, че използването на режим на ремонт не е гаранция, че техник няма да реши да изтрие цялото устройство по време на ремонт, ако е необходимо, а режимът на ремонт не предотвратява това да се случи.

„Ако части, които засягат паметта, трябва да бъдат сменени по време на ремонтната услуга, техникът трябва да изтрие данните на телефона ви, дори ако сте включили режима за поправка“, заявява Google на страницата за помощ и съветва собствениците на Pixel все пак да направят пълно архивиране преди да изпратите устройството за ремонт.

За тези, които се интересуват да го разгледат, режимът за поправка може да бъде намерен в приложението Настройки в системното меню на съвместимо устройство Pixel – т.е. тези, които работят с Android 14 с актуализацията от декември 2023 г. или по-нова и с 2 GB свободно пространство .

Google не е първият, който въвежда подобна функция – Samsung добави подобен режим на поддръжка към устройства Galaxy с пускането на One UI 5 през октомври 2022 г.

Google обяви няколко други нови функции за самовъзстановяване заедно с режима за поправка тази седмица, първата от които е възможността всеки с устройство Pixel да стартира приложението Pixel Diagnostic от клавиатурата на телефона си. Това обаче не е съвсем интуитивно: Потребителите трябва да отворят приложението Телефон и да наберат *#*#7287#*#* , което стартира USSD сесия, и след това да следват подканите на екрана. Налично е ръководство за потребителя на приложението.

Наред с режима за ремонт и достъпа до приложението за диагностика, Google също така обяви редизайн на своите ръководства за ремонт, за да ги направи по-приятелски настроени към техници и домашни майстори на трети страни. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук