17.8 C
София

Huawei най-накрая се отказва от усилията на САЩ за измама

Съобщава се, че китайският технологичен гигант Huawei е оттеглил голяма част от своите екипи за връзки с обществеността и правителството в САЩ и Канада, в знак, че може би се е отказал да се опитва да убеди Вашингтон да смекчи позицията си.

Huawei е под тежестта на санкциите на САЩ от пет години, откакто бившият президент Доналд Тръмп постави компанията в черния списък през 2019 г. заради обвинения, че нейните телекомуникационни и ИТ комплекти представляват заплаха за националната сигурност.

Отговорът на Huawei беше да засили усилията си за връзки с обществеността и правителството в САЩ, за да се противопостави на враждебния разказ сред политиците в столицата.

Според Nikkei Asia , Huawei постоянно разпуска своите екипи за връзки с обществеността и правителството в Северна Америка. Позовавайки се на източници, запознати с въпроса, те твърдят, че няколко служители са били съкратени наскоро, включително някои, които са работили за компанията около десетилетие.

Предположението е, че надеждите на Huawei да промени ситуацията са избледнели и вместо това е решил да се съсредоточи върху други пазари, а именно у дома в Китай, където компанията остава основна сила.

Помолихме Huawei да потвърди подробностите, но те отказаха коментар.

Според Nikkei Huawei е наела ветеран лобист Тони Подеста през 2021 г. плюс три лобистки компании, които да помогнат за справяне с търговските и икономически санкции, наложени от Вашингтон. Екипът работи и за освобождаването на главния финансов директор на Huawei Уанджоу Мън, който беше арестуван в Канада след искане за екстрадиране от американските власти.

Сега Мън се върна в Китай и делото срещу нея приключи . С малки изгледи за промяна в политиката на САЩ спрямо Huawei, компанията изглежда намалява загубите си.

Huawei сега залага на бизнеса си с инфраструктура за центрове за данни за растеж през тази година, както The Register описа по-рано тази седмица , докато продължава да намира пазари за своето телекомуникационно оборудване извън Европа, особено на места като Малайзия .

Компанията също постигна успех у дома със смартфони като Mate 60 Pro, което направи Huawei най-бързо развиващият се производител на смартфони в Китай през третото тримесечие на 2023 г., оспорвайки доминацията на iPhone на Apple в първокласния клас.

Mate 60 Pro предизвика вълнение, когато дебютира миналата година, защото използва предполагаемо вътрешно разработена 7nm система върху чип , която малцина вярваха, че китайски компании като Huawei са в състояние да произведат. ®

Сподели

Времето днес

София
гръмотевична буря
17.8 ° C
21.1 °
17.8 °
63 %
4.1kmh
75 %
ср
20 °
чт
23 °
пт
24 °
сб
27 °
нд
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук