22 C
София

Meta влиза във война с FTC заради правото да се възползва от личните данни на децата

Meta заведе дело, оспорващо правомощията на Федералната търговска комисия за регулиране на социалния рекламен гигант.

Ако родителят на Facebook успее в твърденията си, надзорният орган на САЩ може да бъде затруднен и възпрепятстван в способността си да продължи мандата си за защита на потребителите.

На Цък и Ко оплакване [PDF], подадена във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, в сряда твърди, че структурата и операцията на регулатора нарушават Конституцията на САЩ.

През 2011 г. Мета, в своето въплъщение във Facebook, уредени с FTC заради твърдения, че титанът от Силиконовата долина грубо потъна в неприкосновеността на личния живот на хората и обеща да уважава желанията на нетизанните да запазят информацията си поверителна.

През 2020 г. ФТК отново се споразумя с Мета заради твърдения, че бизнесът е нарушил това обещание от 2011 г.

Сега това дело е опит на корпорацията да спре FTC да промени това споразумение от 2020 г.

Като отбелязано от нестопанския Electronic Privacy Information Center, поръчката за 2020 г. доведе до глоба от $5 милиарда за Facebook „, но не изисква значими промени в бизнес практиките, които нарушават поверителността на потребителите.“

Впоследствие ФТК реши да потърси смислени промени в политиката на социалната мрежа. През май тази година агенцията обвинен Мета на многократно нарушаване на ангажиментите си за поверителност, твърдейки, че рекламният бизнес не е изпълнил задълженията си за спазване, подведе родителите за контрол в приложението Messenger Kids на компанията, и погрешно представени факти за достъпа на разработчиците до потребителски данни.

И за да поправи ситуацията, FTC заяви, че иска да преразгледа заповедта от 2020 г., за да ограничи допълнително събирането на данни от Meta и нейните дъщерни дружества – Facebook, Instagram, Oculus и WhatsApp.

Предложените ограничения включват: обща забрана за монетизиране на данните на деца и тийнейджъри; забрана за пускане на нови продукти, докато не бъдат оценени за поверителност; разширяване на задълженията за спазване на изискванията към компаниите, които придобива Мета; ограничения върху използването на технология за разпознаване на лица; и по-силен мониторинг от трети страни на използването на данни.

Meta – в момента се съди от повечето щати в САЩ, а също и от стотици училищни райони над това, което корпорацията знаеше нейните услуги в социалните медии навредиха на психичното здраве на децата – твърди, че предложените промени на FTC биха причинили непоправима вреда на бизнеса си. Ето защо съдът иска надзорът на агенцията да бъде обявен за противоконституционен.

„В тази жалба Мета не се стреми да оспорва достойнствата на комисията’s обвинения и констатации срещу Meta в процедурата на FTC“, се казва в документа. „Вместо това Мета оспорва конституционосъобразността на пет структурни характеристики на комисията, които правят процедурата на ФТК противоконституционна.“

Мета твърди, че ФТК, действайки като прокурор и съдия в производството, нарушава гаранцията от Петата поправка за надлежен процес. Социалният бизнес също така твърди, че неспособността на президента да отстрани комисарите на ФТК нарушава член II от Конституцията, според който лидерът на САЩ може да назначи и отстрани изпълнителните служители.

Социалният рекламен бизнес казва, че ФТК, председателствана от Big Tech nemesis Лина Хан, има за цел да узурпира правата си на собственост „като се стреми да наложи широки ограничения върху това как компании като Мета могат да се възползват от интелектуалната си собственост.“ И настоява, че на мета трябва да бъде позволено да има всеки спор, който се решава в съдебен процес, а не в административно производство на ФТК.

От FTC отказаха коментар.

Дейвид Владек, професор по право в Университета Джорджтаун и бивш директор на Бюрото за защита на потребителите на Федералната търговска комисия на САЩ, заяви На Регистъра в момента има два конституционни въпроса.

Един от тях, каза той, е ограничаването на способността на президента да отстранява комисарите на ФТК, което беше потвърдено Изпълнителят на Хъмфри v. Съединени щати (1935) И наскоро преразгледан в Сейла Закон LLC v. Бюро за Финансова Защита на Потребителите (2019). В последния случай Върховният съд на САЩ постанови, че ограниченията на възможността за отстраняване на ръководителя на Бюрото за финансова защита на потребителите нарушават конституционното разделение на властите.

„Това, което Мета прави, е да твърди, че в светлината на случая със Сейла, ФТК не е конституционно съставена, защото президентът няма право просто да отстранява комисарите на ФТК,“ саид Владек. „И това е въпрос, който ще приключи в някакъв момент във Върховния съд.“

Това е въпрос, който ще приключи в някакъв момент във Върховния съд

Другият конституционен въпрос, каза той, е свързан с Комисия по ценните книжа и фондовите борси v. Жаркези, случай за авторитета на финансовия пазител. На Върховния съд изслушани аргументи за този случай в сряда.

„Въпросът беше, може ли SEC да използва административните си правомощия, за да се произнася по искове за принудително изпълнение срещу хора, за които се твърди, че са нарушили устава на SEC“, каза Владек.

Действията на ФТК по принудително изпълнение срещу Meta са административен вместо да е съдебен, и така, ако Meta може да обезсили този подход, FTC ще трябва да предявява искове, използвайки съдебна процедура във федералния съд, което ще изисква повече време и ресурси.

Владек каза, че решение срещу SEC в СЕК v. Жаркези това ще навреди на FTC.

„Мисля, че това ще бъде удар по правоприлагащите органи“, каза той. „Би било чудесно за хора, които мамят и крадат от потребителите, но мисля, че съдът ще сбърка. Надявам се съдът да не го направи.“ ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук