12.8 C
София

Microsoft добавя мрежов ускорител, задвижван от FPGA, към Azure

Microsoft обяви мистериозен хардуерен ъпгрейд на облака, наречен „Azure Boost“, за който твърди, че ще подобри производителността на всички бъдещи типове инстанции в големия син облак.

„Azure Boost е система, разработена от Microsoft, която разтоварва процесите на виртуализация на сървъри, традиционно извършвани от хипервайзора и хост операционната система, върху специално създаден софтуер и хардуер“, се казва в публикация от миналата седмица. „Това разтоварване освобождава процесорни ресурси за гостуващите виртуални машини, което води до подобряване на производителността.“

С други думи, SmartNIC/DPU/IPU – стандартно оборудване за хиперскалаторите, включително Microsoft, от няколко години насам. Попитахме Microsoft какво е новото или различното в Azure Boost в сравнение със съществуващите ускорители, но технологичният гигант не отговори.

В публикацията на Microsoft се добавя, че съвместимите хостове Azure включват „Microsoft Azure Network Adapter“ (MANA) – мрежова интерфейсна карта (NIC), която „включва най-новите функции за хардуерно ускорение и осигурява конкурентна производителност с последователен интерфейс на драйвера“ и включва полево програмируема матрица (FPGA).

MANA е персонализиран комплект, разработен от Microsoft, а не SmartNICs на Pensando, които вече се предлагат в Azure, или комплект, който софтуерният гигант придоби от производителя на SmartNIC Fungible в началото на 2023 г.

Azure Boost вече работи на 17 типа инстанции на Azure и ще присъства на всички бъдещи виртуални машини на Azure. Microsoft посочи, че може да бъде подкрепена и за още съществуващи типове виртуални машини.

Ако това е така, щастливи дни – защото Microsoft твърди, че оборудваният с MANA и Azure Boost тип инстанция Ebsv5 „осигурява 260 хил. IOPS Premium SSD производителност на съхранението“, докато виртуалните машини от серията Ev4 се движат с 80 хил. IOPS.

Пазарът Azure Marketplace вече включва някои машинни образи, които включват драйвера MANA за следните операционни системи:

  • Ubuntu 20.04 LTS
  • Ubuntu 22.04 LTS
  • Red Hat Enterprise Linux 8.8
  • Red Hat Enterprise Linux 9.2
  • SUSE Linux Enterprise Server 15 SP4
  • Debian 12 „Bookworm“
  • Oracle Linux 9.0
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2019
  • Windows Server 2022

За съжаление не е ясно дали „Azure Boost“ е действително нова или просто марка, която Microsoft е създала при дебюта на MANA. Конкурентният доставчик на облачни услуги Amazon е обозначил усилията си в областта на SmartNIC с марката „Nitro“, така че може би Microsoft е решила, че нейните ускорители и поддържащ софтуер също се нуждаят от марка.

Неяснотите около Azure Boost обаче са спорни, тъй като Microsoft твърди, че той може да осигури пропускателна способност на данните със скорост 12,5 GB/s и да даде възможност за 650 хил. входно-изходни операции (IOPS) „чрез ускорена обработка на данните за съхранение и разкриване на NVMe дискови интерфейси за виртуалните машини“.

Тази скорост, твърди Microsoft, може да означава, че някои клиенти могат да съкратят облачните виртуални машини или размера на своя флот от виртуални машини.

Потребителите няма да се интересуват как се нарича технологията, която им помага да постигнат това. ®

Времето днес

София
предимно ясно
12.8 ° C
14.5 °
12.8 °
82 %
2.6kmh
16 %
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °
ср
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук