Raspberry Pi OS става готик

Share

Тъй като много потребители чакат да пристигнат техните единици Raspberry Pi 5, току-що се появи нова версия на Raspberry Pi OS, пълна с корекции и най-съществената от добавките на операционната система – тъмен режим.

Тъмният режим е една от онези функции , които изглежда са първото нещо, което много потребители искат. Докато някои може да го смятат за донякъде мрачен или вампирски, други предпочитат прозорците им да бъдат изобразени в успокояващи нюанси на тъмно сиво.

Въпреки че има по-сложни начини да накарате тема в тъмен режим да работи на хардуер Raspberry Pi, внедряването в последната актуализация е приятно елегантно. Изберете диалоговия прозорец Настройки на външния вид от секцията Предпочитания на главното меню, изберете раздела Система и има опцията: светло или тъмно.

Взехме ново изображение на Raspberry Pi OS – което излезе по-рано тази седмица – и го поставихме на Pi-400. Работи добре, поне за онези приложения, които му обърнаха внимание. Geany и Calculator използваха свои собствени вътрешни теми и затова се нуждаеха от рестартиране. Thonny изобщо не искаше да играе топката, но успяхме да поправим това, като използвахме диалоговия прозорец с опции на редактора и ръчно избрахме тъмната тема на Raspberry Pi.

Изданието е първата актуализация след октомврийската версия, базирана на Debian Bookworm, заедно с Raspberry Pi 5. Саймън Лонг, старши главен инженер в Raspberry Pi, се извини за чакането – изминаха почти два месеца – но отбеляза: „Това отне много време няколко седмици по-дълго този път, просто поради огромното количество, което се промени под капака в Bookworm.“

Въпреки че поддръжката на тъмен режим може да е най-привличащото вниманието подобрение, работата на Scratch 3 и Mathematica върху Raspberry Pi 5 ще бъде добре дошла промяна за потребителите, които имат късмета да се сдобият с хардуера. Други настройки включват по-добра поддръжка за криптирани връзки в WayVNC, която беше използвана вместо RealVNC на Wayland, и актуализация на Thonny до 4.1.4.

И накрая, щастливи сме да отбележим, че сензорните екрани вече имат уникални низове за всяко устройство, което означава правилно свързване с устройствата за показване.

Версията на ядрото на Linux е 6.1.63 към тази версия и многобройните корекции на грешки могат да бъдат намерени в бележките към изданието .

Грабнахме актуализацията с помощта на изображението. Може също да се надстрои с помощта на програмата за актуализиране в лентата на задачите или, ако не можете да се наситите на терминала, да се получи чрез бърза sudo apt update , последвана от sudo apt full-upgrade .

За съжаление, запасите от хардуер Raspberry Pi 5 остават трудни за намиране, въпреки че един поглед към услуги като rpilocator.com показва, че все още може да има шанс да се купи такъв преди Коледа. ®

Подобни статии

Не пропускайте