16.8 C
София

SpaceX получи разрешение да тества сателитна телефонна услуга чрез Starlink

SpaceX получи одобрение да проведе тестове на предложена услуга, която позволява на немодифицирани смартфони да извършват разговори чрез сателитна връзка.

Федералната комисия по комуникациите (FCC), която регулира всички мрежови неща в САЩ, разреши на космическия бизнес на Илон Мъск да пилотира директни комуникации към клетъчни комуникации между ежедневните клетъчни телефони и своите сателити Gen2 Starlink.

Космическата компания заяви в заявлението си, че е необходим „експериментален“ орган за извършване на тестове, тъй като FCC все още обработва заявлението на SpaceX, „за да позволи допълнително покритие от космоса за потребителите на постоянна основа“.

астероид

Със съжаление ви информираме, че Земята няма да бъде унищожена от астероид в рамките на 1000 години

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

SpaceX разполага със 180 дни, за да извърши своите изпитания и каза в заявлението си, че те ще включват приблизително 840 сателита с директен към клетъчен полезен товар, приблизително 60 от които ще обслужват телефони в САЩ съгласно това експериментално разрешение във всеки даден момент.

Тестовете трябва да се проведат с помощта на честоти в обхватите 1910-1915 MHz и 1990-1995 MHz, известни още като PCS G Block, със сътрудничеството на T-Mobile USA, който е лицензополучател на тези обхвати.

T-Mobile и SpaceX обявиха планове миналата година да използват сателити в ниска околоземна орбита, за да осигурят услуга за мобилни телефони, твърдейки, че това ще разшири покритието до отдалечени места в САЩ и техните териториални води.

Starlink дори започна да рекламира услуга за сателитни телефони Direct to Cell на своя уебсайт през октомври, твърдейки, че това ще включва услуга за текстови съобщения от 2024 г., с функции за глас и данни, добавени през 2025 г.

SpaceX смята, че ще разшири покритието чрез споразумения с превозвачи в други региони, изброявайки потенциални кандидати като Rogers в Канада, Optus в Австралия, One NZ в Нова Зеландия, Salt в Швейцария и KDDI в Япония.

Това експериментално разрешение следва по-ранно частично разрешение от FCC за SpaceX да разположи и управлява самите спътници Gen2 Starlink, което беше дадено едва в началото на този месец.

FCC каза, че действието ще позволи на SpaceX да започне да пуска Gen2 Starlink, като в крайна сметка ще осигури високоскоростен сателитен широколентов достъп до американците в цялата страна и ще защити други сателитни и наземни оператори от вредни смущения и ще поддържа безопасна космическа среда.

Те ни пречат

Но не всички са толкова развълнувани, колкото главният изпълнителен директор Илон Мъск за този ход. По-рано тази година AT&T подаде петиция до FCC, опитвайки се да блокира плановете на T-Mobile и Starlink, твърдейки, че сателитните телефонни операции могат да нарушат съседни честотни блокове – на които е лицензополучател – и да попречат на наземните безжични услуги.

Това е истински риск, каза ни по това време анализаторът на Gartner VP Бил Рей, тъй като сателитите на Starlink имат много по-малка антена в сравнение с конкуренти като AST SpaceMobile.

„Точката на разграничаване на SpaceMobile е неговата огромна антена, която го прави способен да излъчва малък точков лъч, който ограничава смущенията. Сателитите V2 на Starlink имат малка антена, за сравнение, което означава по-големи точкови отпечатъци и повече потенциал за смущения“, каза той .

От последните известия на FCC изглежда, че Starlink поне ще получи шанса да докаже дали технологията му се справя със задачата.

Компанията обаче не е постигнала всичко по свой начин, тъй като FCC също тази седмица отхвърли офертата на SpaceX за $885 милиона субсидии от Rural Digital Opportunity Fund (RDOF) за предоставяне на интернет услуга в най-отдалечените райони на САЩ.

На друго място Amazon обяви успешно тестване в орбита на оптични междусателитни връзки като част от мисията на Project Kuiper Protoflight.

В първата актуализация за мисията, откакто KuiperSat-1 и KuiperSat-2 бяха изстреляни миналия месец , компанията каза, че е извършила 100 Gbps тестове между двете, които разчистват пътя за първите производствени сателити за нейната широколентова услуга, която ще стартира през следващата година . ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук