16.8 C
София

Tesla съди шведското правителство след блокирането на пощенските служителидоставки на регистрационни номера

 

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск реагира по време на среща с британския премиер Риши Сунак в Лондон, Великобритания, Четвъртък, 2 ноември 2023 г.

Кирсти Уигълзуърт | Ройтерс

Тесла в понеделник заведе дело срещу Шведската транспортна агенция, след като пощенските служители започнаха да блокират доставките на регистрационни номера за автомобилите на компанията.

Шведски пощенски работници блокиран Доставките на регистрационни номера на Tesla като израз на солидарност с стачкуващите работници. Шведските синдикати оказват натиск върху Tesla стачки и блокади относно отказа на компанията досега да подпише колективен трудов договор със служителите в сервизното отделение, включително техници и механици, които ремонтират и поддържат автомобилите на клиентите.

Тесла твърди, че шведското правителство има „конституционно задължение да предостави регистрационни табели на собствениците на превозни средства“, според документите. Делото е заведено в окръжния съд в Норкюркьопинг в понеделник. Той също съди пощенската служба, според Блумбърг.

Според съдебните дела Tesla е доставила 9167 автомобила в Швеция през 2022 г. и Model Y е най-продаваният автомобил в страната до 2023 г. Tesla достави 435 059 автомобила през Q3, съгласно доклада за производството и доставката на превозното средство от октомври. 2.

Говорител на Tesla не е бил на разположение за коментар.

„Това изземване на регистрационни номера представлява дискриминационна атака без никаква правна подкрепа, насочена към Тесла. Тази мярка не може да бъде описана по никакъв друг начин освен като уникална атака срещу компания, оперираща в Швеция“, заяви Тесла в заявлението, което CNBC преведе на английски език.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви в четвъртък „Това е лудост“ в публикация на X, сайтът, който той притежава, известен преди като Twitter, във връзка с история за блокираните плочи.

Съдебното дело твърди, че Tesla трябва да може да събира регистрационни номера директно „във владение на Tesla“, вместо да ги получава по пощата, според подаването.

Акциите на Tesla поевтиняха с по-малко от 1% в понеделник.

Представители на шведското правителство не отговориха веднага на искането на CNBC за коментар.

Лора Колодни от CNBC допринесе за този доклад

 

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук