22 C
София

X на Илон Мъск печели от насилствено съдържание от Хамас, Твърдя демократите от Камарата на представителите

Рафаел Енрике | Lightrocket | Гети Изображения

Над две дузини демократи от Камарата на представителите бяха обвинени във вторник Елон Мъск‘Х за „извличане на печалба от насилствено съдържание от терористична организация“ и настоя Мъск и Главен Изпълнителен Директор Линда Якарино адрес Хамассвързана съдържание в социалните медии платформа.

„Платката се превърна в огнище на дезинформация и терористична пропаганда“, пише групата от 27 демократи, ръководена от Републики. Дан Голдман от Ню Йорк и Джейми Раскин от Мериленд, в писмо, получено от CNBC.

Вече „непростимото“ присъствие на антисемитско съдържание върху X, пишат те, стана „напълно незащитимо“ след смъртоносната терористична атака в Израел от екстремистите от Хамас през октомври 7. САЩ определят Хамас като терористична група от 1997 г. насам.

„Като се имат предвид многото явни примери за това, че X печели от това съдържание, ние се нуждаем от подробни отговори от X при разглеждането на потенциално законодателство, което би предотвратило подобна дейност в бъдеще“, пишат депутатите.

Те дадоха на Мъск и Якарино до 1 декември да предоставят „всички форми на писмени комуникации“, свързани с модериране на съдържанието, за всякакви публикации или акаунти, свързани с Хамас.

В допълнение към записите, демократите от Камарата на представителите поискаха от Yaccarino и Musk да опишат подробно как X планира да адресира съдържанието, свързано с Хамас, което в момента е в платформата. Те също така искат да знаят какви промени компанията „планира да приложи, за да гарантира, че вредното разпространение на терористична пропаганда няма да се случи отново.“

X не отговори веднага на искането на CNBC за коментар.

Писмото идва като Мъск, най-богатият човек в света, и X, платформата, която купи за $44 милиарда миналата година, отблъснете новите обвинения в антисемитизъм, които заплашват да намалят дълбоко рекламния модел на компанията.

Apple, іDisney, и Comcast, компанията-майка на CNBC, са някои от основните марки, които замълча тяхната онлайн реклама на X миналата седмица, след като Мъск публично се съгласи с антисемитска конспиративна теория, че „Еврейските общности“ бутат „диалектическа омраза срещу белите.“

„Вие казахте действителната истина“, написа Мъск в сряда в отговор на този пост.

Борсата предизвика яростно осъждане от потребителите на X, Инвеститори от Уолстрийт и Вашингтон политикос. Белият дом обвини Мъск, че насърчава „антитемитска и расистка омраза.“

Изходът съвпадна с нов доклад от прогресивната неправителствена организация Media Matters for America, която обвини X, че поставя реклами от големи марки до публикации, популяризиращи Адолф Хитлер и Третия райх.

Мъск категорично отрече твърденията, че е фанатизиран, пишейки в публикация в неделя, че медиите, които го определят като антисемит заради реториката му, са „богус“, и „нищо не може да бъде по-далеч от истината.“

„Желая само най-доброто за човечеството и проспериращо и вълнуващо бъдеще за всички“, пише той.

Той също така многократно е критикувал Media Matters като „чисто зло“ и обеща да подаде „писмо „термоядрено съдебно дело“ в понеделник срещу изданието „и ВСИЧКИ онези, които са се съгласили в тази измамна атака срещу нашата компания.“

Якарино, бивш шеф на NBCUniversal в рекламата, когото Мъск определи през май за свой CEO, заяви в четвъртък, че X „е изключително ясен за нашите усилия за борба с антисемитизма и дискриминацията.“

Президентът на Media Matters Анджело Карузоне в изявление в събота разкритикува правната заплаха на Мъск като „безсмислено“ усилие за „мълчание, което той дори потвърди, че е точно.“

Писмото от Goldman и Raskin във вторник до голяма степен избягваше лично да отделя Мъск за противоречивите си постове.

Вместо това демократите подчертаха многобройни акаунти за X, за които се твърди, че „разпространяват пропагандни видеоклипове на Хамас, възхваляващи варварски актове на насилие срещу израелци.“

Те цитираха доклади от миналия месец Проект за Прозрачност на Технологиите, или TTP, изследователското звено на кампанията за отчетност с нестопанска цел и мозъчния тръст с нестопанска цел Институт за Стратегически Диалог, ІІ или ISD.

Разследването на TTP откри акаунти, които плащат за услугата на X Premium, споделяйки графични, нецензурирани видеоклипове, включително „кървави тела на земята и ракетни и безпилотни атаки срещу израелски танкове и превозни средства.“

Тези видеоклипове също бяха представени на уебсайта на военното крило на Хамас и бяха публикувани на X в очевидно нарушение на компанията съдържание политики, според TTP.

Прочетете повече за политиката на CNBC

Междувременно доклад на ISD идентифицира 128 публикации от 45 уникални акаунта, „съдържащи прославяне и поддръжка на терористично съдържание на X“ само за 24 часа между 11 октомври и октомври. 12.

И двата доклада отбелязват, че един от Премиум акаунтите, разпространяващ пропаганда и антисемитски послания на Хамас, е бил популяризиран от самия Мъск оттеглена публикация.

Докладите също така показват, че X „печеливши от разпространението на тази ужасяваща и вредна пропаганда чрез такси за абонамент за сметки и приходи от реклами“, пишат депутатите.

Купувайки X Premium, акаунтите, идентифицирани в докладите на TPP и ISD, „плащат за проверка без формализиран процес на проверка и се популяризират от алгоритъма на уебсайта“, пишат демократите.

В писмото се цитира и доклад от средата на октомври на разпространителя на дезинформация NewsGuard, който анализира 250 високопоставени постове, които насърчават неверни или недоказани твърдения, свързани с войната между Израел и Хамас. Той установи, че 186 от 250-те са от сметки, които са платили за проверка на премията.

Разкриване: Comcast е компанията майка на NBCUniversal и CNBC.

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук