Имиграционните правила на Обединеното кралство удрят науката точно когато се присъединява отново към програмата Horizon на стойност 100 милиарда евро

Share

След успеха на Обединеното кралство да се присъедини отново към научната програма Horizon на ЕС , правителството обеща „тласък“ за максимизиране на участието на нацията, така че местни академици, изследователи и фирми от всякакъв размер да могат да се възползват от възможността да бъдат част от схемата от 100 милиарда евро.

Министърът на науката и технологиите Мишел Донелан дори посещава Брюксел, за да „зареди турбо“ усилията на Обединеното кралство.

Празненствата обаче може да бъдат помрачени, тъй като правителството в същия ден обяви плановете си за нови имиграционни правила, възмущавайки някои в техническата и научната общност, че повторното присъединяване към програмата Horizon има за цел да успокои.

Под силен политически натиск след публикуването на данни за нетната миграция, достигаща рекорда от 745 000 — въпреки многократните обещания на правителството да ги намали — правителството изложи своята стратегия за намаляване на числата, включително правилата, прилагани към минималните заплати.

Правителството каза, че от следващата пролет ще увеличи прага на доходите за чуждестранни работници с близо 50 процента от сегашната си позиция от £26 200 ($33 000) до £38 700 ($48 800), „насърчавайки бизнеса да търси първо британските таланти и да инвестира в тяхната работна сила, което ни помага да възпираме работодателите да разчитат прекалено много на миграцията, като същевременно привеждаме заплатите в съответствие със средната заплата на пълен работен ден за тези видове работни места.“

Водещи научни коментатори бързо отбелязаха, че този ход може да засегне изследователски екипи, които се надяват да доведат чуждестранни таланти в Обединеното кралство.

Генетикът и научен писател Адам Ръдърфорд публикува на уебсайта, известен преди като Twitter, че според Кралското общество около 61 процента от постдокторантите са граждани на Обединеното кралство, като междувременно средната начална заплата за постдоктора е по-ниска от новия праг от £36 000 ( $45 460).

Доцентът по физика на елементарните частици от университета Дърам Мартин Бауер каза, че новите правила ще бъдат „огромен автогол“.

„Надявам се, че министър-председателят е наясно, че заплатите на постдокторантите са достигнали толкова ниско ниво в тази страна, че този закон ще направи невъзможно британските учени да наемат международни експерти“, каза той.

Други повдигнаха въпроси какво означават новите правила. Съгласно старите правила кандидатите за докторска степен можеха да печелят между 70 процента и 90 процента от стандартния праг, при условие че надхвърлят £23 580 ($29,7k) и имат постдокторска позиция в науката или висшето образование.

В изявлението си вътрешното министерство не успя да посочи дали тези правила ще бъдат актуализирани или променени. Регистърът е поискал да изясни позицията.

Обединеното кралство напусна програмата Horizon след излизането си от Европейския съюз, като този ход се превърна във фокуса на критиките на водещи учени за напускането на най-големия търговски блок в света.

Регистърът попита Министерството на науката, иновациите и технологиите дали е бил консултиран относно новите имиграционни правила и дали му е дадена възможност да оцени тяхното въздействие върху Обединеното кралство да извлече максимума от участието си в Horizon. ®

Подобни статии

Не пропускайте