Иран изстреля „биологична капсула“ в ниска околоземна орбита

Share

Иран изстреля в сряда „биологична капсула“ в ниска околоземна орбита – усилие, за което националният министър на комуникациите твърди, че е предшественик на полети с екипаж.

Информационната агенция на Ислямската република (IRNA), държавен орган, съобщи , че капсулата е тежала 500 килограма, изстреляна е върху ракета „Салман“ и е достигнала височина от 130 километра.

Съобщава се, че министърът на комуникациите Иса Зарепур описва ракетата-носител и капсулата като проектирани на място за изпращане на ирански астронавти в космоса.

По-стар доклад на IRNA предвещава изстрелването и го описва като тестов полет за оценка на многото технологии, необходими за позволяване на полет с екипаж. Асошиейтед прес съобщи , че капсулата е в състояние да превозва животни – вероятно за да тества животоподдържащи системи, преди човешки екипаж да остане на борда на Салман.

Животните, разбира се, са летели на много космически мисии. Русия изпрати кучета в космоса, докато няколко маймуни се издигнаха. Много други по-малки животни са били изпратени нагоре за експериментални цели.

Iran's Salman launcher lifting off with a biological capsule

Иранската ракета-носител Salman излита с биологична капсула – Щракнете за уголемяване

Продължава дебатът относно етиката на подлагането на животни на изпитание на космическия полет.

Такъв аргумент вероятно ще бъде заглушен от дискусията за стратегическото значение на това изстрелване. Смята се, че Иран притежава балистични ракети със среден обсег и е поставил сателити в орбита. Известно е също, че нацията е работила за разработването на ядрени оръжия и че е решителен противник на Израел. В миналото еврейската държава е атакувала Иран, за да навреди на усилията му за разработване на оръжия.

Следователно новината, че Иран може да изстреля 500 кг до 130 км, вероятно ще бъде от толкова голям интерес за военните анализатори, колкото и за почитателите на усилията за изследване на космоса.

Министър Зарепур очевидно е казал на иранците да очакват скоро още добри новини за космическата програма на нацията, тъй като се разгръща дългосрочен план. ®

Подобни статии

Не пропускайте