Най-големият реактор за ядрен синтез в света се появи онлайн в Япония

Share

Съвместният ядрен реактор на Япония с Европейския съюз (ЕС), JT-60SA, бе открит в Нака, Япония в петък, отбелязвайки началото на експериментални операции за най-големия и най-модерния токамак в света.

Токамак е акроним от руската ⁇ я ⁇ ⁇ ⁇ , което означава „тороидна камера с магнитни намотки.“ Когато газообразното гориво се вкарва в камерата, магнитните намотки го карат да се ускорява до много висока скорост, в който момент газът се йонизира и става плазма.

След това плазмата се загрява до изключително високи температури (до 300 милиона градуса по Целзий), което е друга причина за магнитните намотки – само мощни магнитни полета могат да съдържат плазма, която е гореща.

А видео от събитието се вижда обратно броене до активиране на токамака при откриването му. При активиране плазменият ток достига един мега ампер. Времето за разреждане беше десет секунди и създаде около 140 кубически метра плазма – – най-големият обем от супер-горещите звездоподобни неща, които човечеството все още е създало.

Ан съобщение от събитието отново подчертаха, че ЕС и Япония са подкрепили операциите и техническите подобрения на JT-60SA, за да може да продължи изследванията, които информират за проектирането на бъдещите реактори за термоядрен синтез.

„SA“ в JT-60SA означава „супер напреднали“ –, отразявайки факта, че това е ъпгрейд от JT-60 – сега с допълнителни свръхпроводящи намотки и друг хардуер.

Строителството продължава от 2013 г., като началото е забавено от земетресение през 2011 г., при което планираният дебют през 2016 г. бе отложен. Късо съединение през 2021 г. изискваше преработване на изолацията на над 100 електрически връзки и избута нещата още повече.

През октомври 2023 г. JT-60SA стана най-големият оперативен свръхпроводящ токамак в света, когато постигна първата плазма.

Изключително високите температури вътре в токамака в крайна сметка могат да бъдат достатъчни, за да принудят водородните частици да преодолеят естественото си електромагнитно съпротивление, и се слейте заедно, за да създадете хелий –, освобождаващ енергия под формата на светлина и топлина. Това е процес, който имитира вътрешната работа на Слънцето.

Много – от учени до активисти за изменението на климата до професионалисти в енергийната индустрия – са възложили надежди за използването на този процес за зареждане на света, очаква се да генерира повече енергия, отколкото да произвежда. За разлика от ядреното делене, което разделя атомите, вместо да ги слива, и произвежда опасни отпадъчни продукти, синтезът се счита за чист.

„Генерирането на енергия от термоядрен синтез не произвежда въглероден диоксид“ –, което го прави важна технология по пътя към нулеви емисии. Реакцията на синтез е абсолютно безопасна: спира, когато захранването с гориво или източникът на енергия са изключени. Тя не генерира радиоактивни отпадъци на високо ниво“, обясни Генерална дирекция Енергетика на Европейската комисия.

JT-60SA е едно от трите устройства, свързани с термоядрения синтез, по които ЕС и Япония си сътрудничат, които допълват работата на двойката по проекта International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Междувременно основният реактор на ITER и първата плазма са планирани за 2025 г. ITER, който все още е в процес на изграждане във Франция, ще се основава на знанията, получени от тестовете на JT-60SA. Шестетажният висок JT-60SA е около половината от планираната височина на ITER, но се очаква неговите плазми да приличат много на тези, произведени от неговия наследник. ®

Подобни статии

Не пропускайте