Научните инструменти на Хъбъл все още излизат, след като паднаха 3 пъти за една седмица

Share

НАСА потвърди, че работи за възобновяване на научните операции на космическия телескоп Хъбъл, след като продължаващ проблем с жироскопа го постави в безопасен режим.

Според НАСА, инструментите са стабилни и телескопът е в добро здраве, но неправилното четене от един от жироскопите му го е накарало автоматично да влезе в безопасен режим, спирайки отново научните операции, на 23 Ноември.

Указанията за възобновяване на операциите трябва да идват от земята.

Сред паузираните инструменти на борда са усъвършенствана камера за проучвания, спектрограф с космически произход, спектрограф за изображения на космически телескоп, широко полева камера, фин сензор за насочване и близо инфрачервена камера и многообектен спектрометър.

Инцидентът на 23 ноември е трети път в рамките на една седмица. Злоупотребяващият жироскоп накара космическия телескоп да влезе в безопасен режим на 19 ноември и 21 ноември. И двата инцидента са възстановими.

Сега обаче е очевидно, че жироскопът ще се нуждае от известно фиксиране. НАСА разкри, че провежда тестове, за да разбере проблема и да излезе с решение.

Хъбъл може да работи с един жироскоп, а не с нормалните си шест или настоящите три оперативни, но наличието на три работни жироскопа е по-ефективно от един.

Жироскопите са необходими за насочване на телескопа. Те измерват скоростта, която Хъбъл се върти, докато се движи между целите и помага на космическия кораб да се стреми. Всеки жироскоп съдържа колело, което е монтирано в запечатан цилиндър, плаващ в гъста течност, която се върти на 19 200 оборота в минута върху газови лагери. Електрониката вътре в жироскопа открива малки движения от оста на колелото.

Хъбъл досега е имал добър 33-годишен период. За последно е обслужван през 2009 г., когато шестте жироскопа са инсталирани в 12-дневна мисия на космическа совалка. По това време, също получено нови батерии, научен компютър, обновен сензор за фино ориентиране, нова изолация на три електронни заливи и устройство, добавено към основата му, за да улесни деорбита му, когато най-накрая се постави на пасище.

НАСА заяви, че „очаква“ Хъбъл да продължи през това десетилетие и вероятно през следващото. В момента космическият телескоп е мигриране от планираната си орбита благодарение на атмосферното съпротивление. Очаква се тя да падне на 500 километра над Земята до 2025 г., след като бъде поставена на 569 километра през 1990 г. Със скоростта, с която пада и не успява да се поправи, той може да влезе отново в земната атмосфера в средата на 30-те години. ®

Подобни статии

Не пропускайте