16.8 C
София

Amazon се вози с SpaceX за изстрелването на Project Kuiper

Amazon подписва договор със SpaceX за три изстрелвания на Falcon 9, за да помогне на „плановете за внедряване на подкрепа“ за инициативата за широколентов достъп до сателити на Project Kuiper.

Става въпрос за добавяне на капацитет за поддръжка на графика, настоява Amazon. И все пак от ракетните изстрелвания на тежки лифтове Amazon досега се е снабдявала от различни доставчици, много малко все още зависят от ракети, които все още не са взели първия си полет, да не говорим за постигане на оперативно състояние.

SpaceX очевидно отсъстваше от първоначалните договори за стартиране на Project Kuiper, за голямо огорчение на поне един акционер на Amazon, който заведено дело по-рано тази година се твърдеше, че Amazon не е направила необходимото старание при възлагането на поръчката, както се вижда от пропуска на SpaceX и доказаната му система за изстрелване в полза на Blue Origin, Arianespace и Обединен Launch Алианс (ULA).

След като показа, че първите два прототипа на Project Kuiper работят според очакванията, Amazon увеличава производството на космически кораби, за да разгърне съзвездието възможно най-бързо.

Това обаче зависи от придвижването до орбита. Докато поръчката на Amazon за SpaceX включва няколко изстрелвания на Atlas V, по-голямата част от нейните спътници ще зависят от все още предстоящия Vulcan Centaur, Ariane 6 и New Glenn.

Вулкан Кентавърът може да направи своя дебют през следващите месеци, Ариана 6 е ориентировъчно настроена за известно време между тях средата на юни и края на юли 2024 г, новият Глен на Blue Origin ще достигне стартовата площадка през следващата година.

Дори да приемем, че трите ракети наистина правят първите си полети през 2024 г., всички са изключително забавени.

Въпреки че SpaceX изглежда доста щастлив да изстреля съперници в съзвездието Starlink на Falcon 9, лесно е да си представим хладен бриз, който духа през Amazon, след като компанията подписа сделката: Джеф Безос на Amazon и супермотът на SpaceX Илон Мъск не са точно най-добрите приятели.

И все пак, за всеки, който се тревожи за въздействието на ракетите върху изменението на климата и глобалното затопляне, сделката ще бъде успокояваща. По дяволите, изглежда, просто замръзна. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук