Dragonfly забави – официално потвърждение за пътуване до луната на Сатурн, което се подхлъзва през 2024 година

Share

Бъдещето на пътуването на Dragonfly на НАСА до луната на Сатурн Титан изглежда несигурно, след като агенцията даде зелена светлина за работа, за да продължи по окончателния дизайн и изработка, но започна официално потвърждение на мисията до средата на 2024 г.

Проблемът изглежда е един от паричните – потвърждението е отложено до публикуването на Искането за бюджет на Президента на САЩ за 2025 г.

Датата на експедицията се променя многократно. Първоначално планиран за пускане през 2026 г, екипът е режисиран от НАСА за постигане на целта 2027 г за дата на готовност за изстрелване. Датата е преместена наскоро до юли 2028 г., но зависи от оценка през 2024 г. в Съвета за управление на Програмата на Агенцията.

Поглед към Бюджетът на председателя на ФГ за 2024 г [PDF] показва бюджета за Dragonfly, мисия New Frontiers, спускайки – до $327,7 милиона от $400,1 милиона, влезли в сила през 2023 година. С натискането на бюджета на НАСА нещата ще трябва да дадат, включително, изглежда, амбициозната задача на Dragonfly.

Да се надяваме, че това е само забавяне, а не предвестник на преосмисляне на ангажиментите на агенцията. Водно конче направи го чрез преглед на проекта по-рано тази година и екипът извърши преобразяване на мисията въз основа на очакваното финансиране, налично във ФГ 2024. Резултатът беше датата на стартиране на проекта от юли 2028 г.

Що се отнася до самата операция, Dragonfly ще използва роторкрафт-ландър, за да пътува около обекти на Титан. Целта е да се характеризира околната среда и да се търсят индикации, че животът на базата на вода или въглеводород някога е съществувал на спътника на Сатурн. По време на планираното двугодишно търсене на Луната, планът е сондата да измине няколкостотин километра. Той също така ще използва Мулти-Мисия Радиоизотоп Термоелектрически Генератор (MMRTG) за захранване.

Преди това Титан беше посетен от Европейската космическа агенция Хюйгенс сонда, 2005 Г. – Касини се приземи през януари 2005 г., след като бе освободен от орбиталния апарат Касини през декември 2004 г.

Сондата откри парчета воден лед, разпръснати върху оранжева повърхност и мътна метанова атмосфера. Закръгляването на парчетата лед намеква за действието на течностите. Всичко това възбужда любопитството на учените и добавя към призивите в подкрепа на завръщането към луната на Сатурн. ®

Подобни статии

Не пропускайте