12.8 C
София

Maverick Марс чопър е оцелял далеч след гаранцията си – сега е време за продължение

НАСА планира по-амбициозни полети за хеликоптера Mars Ingenuity като инженери работете върху последващите действия обратно на Земята.

Изобретателността се оказа много по-способна и по-продължителна, отколкото се изисква от първоначалната си 30-дневна мисия. Хеликоптерът е летял 66 пъти и е надвишил този първоначален план с 32 пъти. Сега НАСА работи по подмяната му.

Инженерите тестват актуализирани роторни лопатки от въглеродни влакна, които имат различен дизайн от този на Ingenuity, са с повече от 10 см (4 инча) по-дълги и се считат за по-здрави. Настоящите планове изискват участието на хеликоптер в мисия за връщане на проби от Марс, вместо първоначално предвидения „феч.

През септември инженерите завъртяха лопатките в космическия симулатор в Jet Propulsion Laboratory на НАСА в Южна Калифорния. Цилиндричният симулатор – с диаметър на теста 25 фута (7,62 метра) и 85 фута (25,9 метра) висок – също беше мястото, където Вояджър, Касини и Сървейър бяха тествани в космическа среда, той е идеален и за пресъздаване на атмосфера от типа Марс на Земята.

„Обръщаме остриетата си до 3500 оборота в минута, което е със 750 оборота в минута по-бързо, отколкото са отишли остриетата на изобретателността“, казва Тайлър Дел Сесто, Проба за възстановяване Хеликоптер заместник-диригент тест в JPL. „Тези по-ефективни остриета сега са повече от хипотетично упражнение. Готови са да летят.“

Почти. Докато тестовите писти в симулатора са добре и добри, екипът разполага и с друг инструмент – – действителен хеликоптер на действителния Марс, който изпитва какво е да се работи в реални марсиански условия.

Като такива, инженерите натискат плика с изобретателност. Полет 61 постави нов рекорд за височина от 24 метра (78,7 фута), а полет 62 постави рекорд за скорост от 10 метра в секунда. Въпреки това, дистанционно контролираното хот-дог е само част от историята: Изобретателността е проектирана да се удари в повърхността с 1 метър в секунда (2,2 mph) – по-мека скорост на кацане означава, че може да се използва по-лека предавка за кацане. Така че за полети 57, 58 и 59 контролерите демонстрираха скорост на кацане 25 процента по-бавна от тази, за която е проектирана Ingenuity.

След като сегашната слънчева връзка е извън пътя, инженерите планират да накарат Ingenuity да предприеме двойка високоскоростни полети, в които ще бъде изпълнен специален набор от ъгли на терена и ролка, всичко в името на измерването на производителността.

„Нашето следващо поколение тестове за хеликоптери на Марс буквално е имало най-доброто от двата свята“, каза Теди Тзанетос, ръководител на проекта на Ingenuity и мениджър на вертолети Mars Sample Recovery. „Тук на Земята имате всички инструменти и практическа непосредственост, на които можете да се надявате, докато тествате нови компоненти на самолета. На Марс имате реалните условия извън света, които никога не бихте могли наистина да пресъздадете тук на Земята.“

Травис Браун, главен инженер на Ingenuity в JPL, отбеляза, че през последните девет месеца екипът е удвоил максималната скорост и височина на хеликоптера. „На Земята такива тестове обикновено се извършват при първите няколко полета. Но това не е мястото, където летим“, каза той.

„Трябва да сте малко по-внимателни, когато работите толкова далеч от най-близкия сервиз, защото не получавате никакви свършвания.“ ®

Времето днес

София
предимно ясно
12.8 ° C
14.5 °
12.8 °
82 %
2.6kmh
16 %
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °
ср
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук