Neuralink джобове допълнителни VC пари в търсене на интерфейс компютър-мозък

Share

Neuralink на Илон Мъск осигури допълнителен $43 милиона рисков капитал, за да помогне за развитието на цифровия интерфейс към човешкия мозък.

Според подаване на документи до финансовия регулатор на САЩ, компанията разшири неотдавнашния си кръг на финансиране до $323.2 милиона. През август се провежда кръг от Серия D, воден от Фонд Основатели, начело с Палантир и ветеран от PayPal Питър Тийл, който е и главен изпълнителен директор на компанията, повдигнат $280 милиона за новосъздадената невротехнологична компания.

Neuralink твърди, че е проектирал чип, който да взаимодейства с невроните на мозъка. Устройството N1 е с размер на монета от четвърт долар в САЩ, с 1024 канала, простиращи се от 64 нишки, които трябва да бъдат вкарани в мозъка. Той също така твърди, че е разработил технология, сравнима с шевна машина за имплантиране на тънки нишки.

През септември компанията призова участниците в първата си шестгодишна пробна програма, след като получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през май. В брошура се казва, че компанията търси неопределен брой участници за своето проучване Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME). Компанията специално търси квадриплегики, „заинтересовани да проучат нови начини за контролиране на [техния] компютър“, се казва в документа.

През май, Невралинк новини за решението за одобрение на FDA, казвайки: „Това е резултат от невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA и представлява важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора.“

Докладите през март показват, че Neuralink се опитва да си сътрудничи с клиники за неврохирургия да тестват своите устройства върху хора.

По време на видео през есента на 2022 г. Мъск заяви, че компанията е „вероятно“ на около шест месеца от имплантирането на технологията в човешкия мозък.

Невролозите наливат студена вода върху някои от по-дивите твърдения на предприемачите. По време на рекламно събитие през януари миналата година Мъск заяви, че технологията ще „може да запазва и възпроизвежда спомени.“

По-нисък клас оценки предполагат, че мозъкът обработва екзабайти информация за всяка секунда от паметта. ®

Подобни статии

Не пропускайте