Stratolaunch издига готов за полет хиперзвуков кораб в небето, но все още няма изстрелване

Share

Stratolaunch изведе своя многократно използваем хиперзвуков самолет Talon-A в небето напълно зареден с гориво и готов за изстрелване, но дълго отлаганият тестов полет все още не се случва.

Операторът на най-големия самолет в света съобщи , че е управлявал кораба-майка Roc, който ще бъде използван като въздушна ракета-носител за неговия хиперзвуков кораб за многократна употреба, за тричасова обиколка с първия напълно зареден с гориво Talon-A. Когато най-накрая бъде изстрелян, безпилотният самолет е проектиран да лети с Mach 5 или повече, носейки различни полезни товари, преди да кацне, готов за повторна употреба.

Основана отчасти от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън през 2011 г., Stratolaunch каза, че TA-1 е бил изцяло зареден с гориво „с активно гориво като част от подхода за изграждане на първия задвижван полет на Talon-A“ – полет, който трябваше да се осъществи миналото лято, според твърденията му след последния му тестов полет през май.

Този полет видя Рок да издига незадвижван Talon-A във въздуха, за да демонстрира чисто отделяне от кораба-майка, което можете да видите по-долу. По дизайн Roc с двоен фюзелаж, който носи Talon-A между двете си тела, е проектиран да изстрелва Talon-A за многократна употреба от височина 30 000 фута. До три хиперзвукови самолета Talon-A могат да бъдат превозвани от джъмбо-джъмбо джет.

Видео в Youtube

Оттогава обаче Stratolaunch беше до голяма степен тих, като планираното лятно пускане на TA-1, предназначено да бъде тестов кораб за еднократна употреба, изглеждаше в застой.

Към ноември Американският институт по аеронавтика и астронавтика заяви , че Stratolaunch планира да лети с TA-1 преди края на годината, но остават ценни няколко дни до 2023 г. и стартиращата компания едва сега се издига във въздуха, за да види как TA-1 се справя с работната си среда, когато е напълно зареден.

„Първоначалните резултати от днешния полет показват, че системата е работила според прогнозите и ние ще определим следващите си стъпки в очакване на пълния преглед на данните от теста“, каза изпълнителният директор на Stratolaunch д-р Закари Кревор за полета през уикенда. Колко време ще отнеме този преглед и кога TA-1 може да бъде пуснат не е ясно – ние се свързахме с въпроси, но не получихме отговор.

Да се надяваме, че хиперзвуковите апарати летят по-бързо от темпото им на развитие

Хиперзвуковите кораби или оръжията, ако искате да ги ограничите до взривяване на цели, са проектирани да се движат със скорост 5 Маха или по-бързо, като същевременно запазват способността да бъдат контролирани. Свръхбързите летателни апарати са нова граница в глобалната надпревара във въоръжаването – и САЩ се борят да се справят.

Вечните съперници на САЩ Китай , Русия и Северна Корея твърдят, че са въвели свои собствени хиперзвукови оръжия, а САЩ направиха първото си тестово изстрелване на напълно оборудвано оръжие за бързо реагиране, изстрелвано от въздуха (ARRW) преди година .

Оттогава ARRW е консервиран от американските военновъздушни сили след множество забавяния в разработката и неуспешни изстрелвания, а Пентагонът изглежда е преместил фокуса си към защита срещу хиперзвукови оръжия, вместо да се опитва да изгради свои собствени.

Stratolaunch, която има своя собствена карирана история на почти спирания и изкупувания, получи договор с американския флот миналия месец за финансиране на пет полета на системата Talon-A. Като се има предвид неуспехът на Stratolaunch да изпълни собствения си график за изстрелване на TA-1, остава да се види дали това ще допринесе за американското хиперзвуково бъдеще или просто ще бъде поредното високоскоростно прекъсване на запалването. ®

Подобни статии

Не пропускайте