Авторите на научна фантастика си представят бъдеще, в което AI не злоупотребява с авторските права – или тяхната щедрост

Share

Асоциацията на писателите на научна фантастика (SFWA) помоли всички ни да си представим бъдеще, в което създателите на AI модели предлагат цена, която са готови да платят за защитения с авторски права материал, от който се нуждаят, а създателите избират дали да я платят, докато не бъдат сключени достатъчно сделки всички заинтересовани страни да постигнат удовлетворение.

За да стане това бъдеще възможно, Асоциацията иска регулаторите да вземат предвид опасностите на света, който обитаваме сега – в който творците се възползват от цифровите технологии, за да популяризират работата си и да гарантират, че тя е широко достъпна, но технологията се използва, за да се възползва от тяхната щедрост.

Това тъжно състояние на нещата се появи, след като подобни на OpenAI създадоха модели, като претърсиха интернет за материал за анализ. Тези модели вече могат да генерират текст в стила на авторите, чиято работа са погълнали, без да разпознават – или компенсират – тези автори.

Ето защо няколко автори и Гилдията на авторите започнаха съдебни дела срещу OpenAI. Това е и причината Службата за авторско право на САЩ през август 2023 г. да започне разследване относно авторското право и изкуствения интелект и покани публични коментари.

SFWA се възползва от това предложение, както и много други: консултацията генерира над 10 000 коментара.

Най-скорошното представяне на Асоциацията – подадено на 7 декември и забелязано от Torrentfreak – отбелязва, че е в „уникалната позиция да представлява много автори, които са се борили да направят работата си достъпна безплатно за човешки читатели“.

„През последните двадесет години много автори на научна фантастика и фентъзи на кратка фантастика прегърнаха отворения интернет, вярвайки, че е добре за обществото и за една процъфтяваща култура изкуството да бъде достъпно за техните събратя, независимо от способността им да плащат,“ се посочва в подаването. Но има разлика между това да направиш произведение безплатно и да го подариш.

„Да бъдеш свободно достъпен никога не е означавало изоставяне на моралните и законови права на авторите, нито задължението да се сключват правни договори за компенсиране на авторите за тяхната работа и да се уточнява как тя може и не може да бъде използвана“, се аргументира в подаването.

„Сегашният режим за изтриване на съдържание се основава на това добросъвестно споделяне на изкуството като връзка между човешките умове и упоритата работа за изграждане на обща култура“, се добавя в подаването.

Друг ъгъл на атака се отнася до факта, че някои автори са избегнали патентованата технология за управление на цифрови права (DRM). Водещият издател на научна фантастика Tor спря да използва DRM през 2012 г.

„Нашите автори и читатели питаха за това от дълго време“, обясни тогава президентът и издател Том Дохърти. „Те са технически сложна група и DRM е постоянен дразнител за тях. Това им пречи да използват законно закупени електронни книги по напълно законни начини, като например да ги преместват от един вид електронен четец на друг.“

Но електронните книги без DRM, които циркулират онлайн, са лесни за поглъщане от скрапърите.

Подаването на SFWA предполага, че „авторите, които са направили работата си достъпна във форми без ограничителни технологии като DRM в полза на своите читатели, може да са били особено възползвани“.

Подаването включва цитат от многократно награждавания автор Н. К. Джемисин, който заявява: „Ако работата ми просто ще бъде открадната и ако някои акционери на компанията ще се възползват от моя труд и умения, без да ме компенсират, виждам няма причина да продължавам да споделям работата си с обществеността – и много други артисти ще направят същия избор.“

Асоциацията призовава за разработване на режим на включване, при който авторите могат да изберат да позволят работата им да бъде записана в корпус, използван за захранване на AI, в замяна на разумна компенсация.

„Ако не е разумно, авторите просто няма да се включат“, се посочва в подаването. „Ако не го направят, тяхната работа няма да бъде включена. Въпросът за постигането на мащаба, необходим за обучение на ИИ, може да се превърне в преговори: те могат да направят своите аргументи и оферти, а ние можем да направим нашите и ще бъде постигнат баланс където AI компаниите са убедили или платили достатъчно създатели, за да получат това, което искат.“

Което звучи като доста по-хубаво бъдеще от това, което AI компаниите искат. ®

Подобни статии

Не пропускайте