Всички говорят за AI, но представители на индустрията казват, че малцина са готови да внедрят

Share

Форумът на Canalys APAC Бизнесът настоява да приеме AI, без наистина да знае какво да прави с него, според говорители на панел на форума на Canalys APAC миналата седмица в Банкок.

Disties, доставчици на решения и представители на колеги от Big Tech доброволно заявиха, че практикуващите имат много информация за храносмилане относно AI – но те са претоварени и все още не могат да разберат как да пуснат технологията в работа.

Резултатът прилича на микро-Gartner hype цикъл в рамките на затворения цикъл на самата организация. Ентусиазмът от AI в крайна сметка се смекчава от липсата на яснота как да се прилага.

„Видяхме липсата на хора, преминаващи от нов растеж към по-оптимистични през последните пет години“, отбеляза Сунил Голани, директор в дистрибутора TD Synnex.

„Има клиенти, които започват да разглеждат случаи на използване, ориентирани към производителността, но след това, когато преминем през нашия канал и говорим с тези клиенти, осъзнаваме, че те може би не са готови в собствената си среда“, добави Голани.

Директорът каза, че след като започнат разговорите, клиентите започват да осъзнават, че „не е толкова лесно като превключването на превключвателя“ и че курсът по продуктово инженерство или друга бърза корекция няма да разреши по-дълбоки проблеми.

Директорът по стратегията и доставката на новозеландския доставчик на ИТ услуги Tribe Крейг Мъскър каза, че интересът на клиентите му към AI обхваща широк диапазон – от желанието да се създават персонализирани големи езикови модели, до това да са щастливи да използват облачни услуги, дори до това, че изобщо не разбират технологията.

За някои нуждите на AI са „доста прости“ – което означава, че го използват за управление на снимки и имейли.

Мъскър смята, че потенциалът на AI е неограничен, но клиентите са фокусирани върху опитите за решаване на бизнес проблеми.

При наличието на действителни AI приложения, сравнително нови на сцената и нещата, които се развиват толкова бързо, как би могло да се очаква бизнесът да знае какво иска? Microsoft Copilot кацна едва през септември, а ChatGPT е на малко повече от година.

„Това, което научихте днес, може дори да не е от значение след едно тримесечие“, твърди директорът на канала за предварителни продажби на Dell Сидхарт Джоши.

„До голяма степен ще можете да напишете голям езиков модел на английски за около шест до девет месеца. Можете просто да кажете „хей, искам да направя това, ето моят набор от данни“ и няма да имате нужда от кодиране “, продължи той. „Тези модели ще продължат да се развиват с много бързи темпове.“

Неговият съвет беше да се съсредоточите върху възвръщаемостта на инвестициите и това, което добавят постепенните промени в стойността, вместо да се увличате от вълнение. ®

Подобни статии

Не пропускайте