Докладите, че китайската армия използва AI на Baidu, водят до спад на акциите

Share

Акциите на уеб гиганта Baidu се понижиха с 12 процента, след като доклад свърза неговата AI платформа с китайската армия, на фона на отделни твърдения, че въоръжените сили на Средния Кингдън заобикалят санкциите на САЩ, за да купуват графични процесори Nvidia.

Китай отново е в технологичните новини по погрешни причини, този път въз основа на твърдения на местни медии, че учени, работещи за неговата армия, са използвали чатбота ERNIE на Baidu за изследователски цели.

Базираният в Хонконг South China Morning Post съобщи, че китайски учени са обучавали експериментален военен AI как да се изправи срещу „непредвидими човешки врагове“ с помощта на чатботове, твърдейки, че използва ERNIE на Baidu и друг чатбот, Spark на iFlyTek, за това изследване.

В резултат на това акциите на Baidu са изправени пред силен натиск от продажби, спадайки с 12 процента в търговията след уикенда въз основа на опасенията на инвеститорите, че правителството на САЩ може да наложи санкции срещу китайската интернет компания в отговор.

От своя страна Baidu каза на SCMP, че не знае нищо за въпросния изследователски проект и отрече да има каквито и да било връзки с академичната институция, за която се твърди, че извършва изследването.

Този проект беше подробно описан в рецензирана статия, публикувана през декември 2023 г. в китайското академично списание Command Control & Simulation, посочва SCMP. Военният AI се описва като способен да извлича данни от сензори и информация от бойното поле, докладвана от фронтови единици, и да ги преобразува в описателен език или изображения за чатботовете, с крайната цел да подпомогне вземането на човешки решения в бойни ситуации.

Това е точно този вид военен AI проект, който правителството на САЩ твърди, че се опитва да потисне, когато Вашингтон започна да затяга правилата за напреднали технологии, които американските компании биха имали право да изнасят в Средното кралство.

В отговор на запитвания от The Register , Baidu твърди, че участващите учени просто са използвали неговите публично достъпни API в своите изследвания, по същия начин, както би направил всеки друг потребител, опитвайки се да се дистанцира от твърденията, че е свързан с китайската армия.

„ERNIE Bot е достъпен и се използва от широката общественост. Академичната статия, публикувана от учени в китайски университет, описва как авторите са изградили подкани и са получили отговори от LLM, използвайки функциите, достъпни за всеки потребител, взаимодействащ с генеративни AI инструменти, “, каза Baidu в изявление.

„Baidu не е участвал в каквото и да е бизнес сътрудничество или е предоставял персонализирани услуги на авторите на академичната статия или на институции, с които те са свързани. South China Morning Post, първата медия, която съобщи за тази академична статия, изясни и коригира техният оригинален медиен доклад“, казаха от компанията.

Компанията ни каза, че се е ангажирала да работи с продукти и бизнеси, свързани с ИИ, в съответствие с приложимите закони и разпоредби и най-добрите корпоративни практики.

В свързани твърдения Ройтерс смята , че китайски военни агенции и държавни изследователски институти за изкуствен интелект са успели да закупят продукти на Nvidia, включително графични процесори A100 и H100 през изминалата година, въпреки забраната за износ на този хардуер от САЩ.

Прегледът на тръжните документи, публикувани в Китай, показва, че до голяма степен неизвестни базирани в Китай доставчици са изпълнявали поръчките, но не е ясно как те са успели да осигурят доставките на продукти на Nvidia. Нито Nvidia, нито партньори, одобрени от GPU гиганта, са сред доставчиците, посочени в документите, се посочва в новинарския канал.

A100 и H100 са сред най-модерните продукти на Nvidia за ускоряване на AI обработката и вече бяха забранени да бъдат продавани в Китай от администрацията на президента Джо Байдън, преди да реши да разшири експортните ограничения миналия октомври, за да обхване по-малко мощен хардуер като A800 и H800 .

Организациите, за които се твърди, че получават графични процесори на Nvidia, са няколко елитни университета, плюс Харбинския технологичен институт и Китайския университет за електронни науки и технологии – две организации, подложени на експортни ограничения от САЩ поради твърдения, че са свързани с военните.

Nvidia каза на The Register , че спазва всички приложими закони за контрол на износа и изисква от партньорите да направят същото, като говорител заяви: „Ако научим, че клиент е извършил незаконна препродажба на трети страни, ние ще предприемем незабавни и подходящи действия .“

В края на миналата година съобщихме , че администрацията на Байдън е била готова да направи компромис с Nvidia относно продажбите на AI ускорител в Китай, но е възможно тези последни разкрития вместо това да доведат до по-строги репресии върху организациите, на които компанията има право да продава комплекта. ®

Подобни статии

Не пропускайте