Елон Мъск заяви, че чатботът на xAI „Grok“ ще бъде пуснат за абонатите на X Premium+ следващата седмица

Share

Малко след като се появиха снимки на екрани, показващи чатбота Grok на xAI в уеб приложението на X, собственикът на X Елон Мъск потвърди, че Grok ще бъде достъпен за всички абонати на компанията за Premium+ по някое време „следващата седмица“. Макар че изявленията на Мъск относно сроковете за доставка на продукти не винаги са се потвърждавали, развитието на кода в собственото приложение на X разкри, че интеграцията на Grok вече е в ход.

Тази седмица изследователят на приложението Нима Оуджи сподели екранни снимки, показващи как Grok е добавен към уеб приложението на X, като отбеляза, че неговият URL адрес ще бъде twitter.com/i/grok. В един от скрийншотите потребителите, които все още не са били абонати на Premium+, ще бъдат поканени да надградят, за да получат достъп до Grok. Друг показа поле за въвеждане на текст „Ask Grok“ за комуникация с чатбота с изкуствен интелект. Тези функции обаче не бяха публично достъпни към момента на откриването им, но подсказваха, че разпространението на Grok наближава.

Пуснат за първи път на 4 ноември за избрани тестери, Grok е отговорът на Мъск на ChatGPT на OpenAI, Bard на Google, Клод на Anthropic и други, и потенциално може да спечели последователи като част от по-широката социална платформа на X.

Освен това xAI, компанията, собственост на Мъск, която стои зад Grok, обещава, че нейният чатбот ще има повече индивидуалност от конкурентите. Той планира да отговаря на въпросите на потребителите „с малко остроумие“ и се казва, че ще има „бунтарска жилка“, според уебсайта си. Чатботът също така планира да отговаря на „пикантни“ въпроси, които се отхвърлят от други системи с изкуствен интелект, отбелязват от компанията.

Но само личността няма да бъде ключът към диференциацията на Grok – той ще има достъп и до знания в реално време чрез платформата X, което може да бъде интересен компонент, ако не и такъв, който да доведе до най-висока точност по отношение на отговорите му.

Това допълнение може да помогне за увеличаване на броя на абонаментите за Premium на X, които все още не са се развили толкова добре, колкото Мъск се надяваше. Собственикът на X обнови Twitter Blue, за да се превърне в X Premium, обещавайки платена верификация наред с множество други функции, като повишена видимост в отговорите, бутон за редактиране, възможност за публикуване на по-дълги публикации и видеоклипове и намаляване на рекламите.

В резултат на това X наскоро обяви, че ще раздели услугата си Premium, за да включи три нива: абонамент Basic за 3 долара на месец, който не премахва рекламите, съществуващия абонамент X Premium за 8 долара на месец и абонамент Premium+ за 16 долара на месец, който премахва всички реклами в каналите For You и Following и въвежда Creator Hub, където потребителите могат да получават заплащане за публикации и да предлагат абонаменти на своите фенове.

Grok се присъединява към това по-високо ценово ниво, което може да насърчи други потребители на X, освен творците, да се регистрират. Този допълнителен приход сега е по-необходим от всякога, тъй като X е изправена пред отлив на рекламодатели поради опасения за антисемитско съдържание в платформата и поведението на самия Мъск, който засилва антисемитските конспиративни теории.

Забележително е, че очакваният дебют на Grok ще последва седмица на драма в конкурентната компания за изкуствен интелект OpenAI, където в рамките на няколко дни нейният главен изпълнителен директор Сам Алтман беше отстранен чрез бунт на борда, след което към него се присъедини съоснователят Грег Брокман, като и двамата бяха обявени за нови служители на Microsoft, преди преговорите да доведат до завръщането на Алтман като главен изпълнителен директор с нов борд.

Макар че пристигането на Grok няма да има драмата в заседателната зала на OpenAI, Олтман е забелязал пристигането на Grok, като дори се е спрял на предполагаемите комедийни способности на чатбота, публикувайки скрийншот на GPT, който го инструктира да „бъде чатбот, който отговаря на въпроси с хумор на бум“ и го нарича Grok. Мъск отговори, като нарече ChatGPT-4 „GPT-Snore“, добавяйки, че „хуморът явно е забранен в OpenAI, точно както много други теми, които цензурира“.

Първи съосновател на OpenAI, Мъск по-късно се оттегли от нестопанската организация и изтегли планираното си дарение, след като Алтман и другите основатели на OpenAI отхвърлиха предложение, което щеше да позволи на Мъск да поеме контрола над компанията. Този ход доведе до публичен разрив между двама ключови изпълнителни директори в областта на изкуствения интелект, което накара Мъск по-късно да създаде своя собствена фирма за изкуствен интелект, xAI, с ветерани от Google DeepMind, Google Research, OpenAI, Microsoft Research и Tesla.

Оттогава Grok е обучен на база знания, подобна на ChatGPT и Llama 2 на Meta, но ще използва достъп в реално време до информация за X, каза Мъск. Той също така ще може да търси в интернет за актуална информация по някои теми.

Подобни статии

Не пропускайте