Ето кой смята, че AI чатботовете в крайна сметка ще бъдат достатъчно умни, за да ви бъдат колеги

Share

Коментар. Големите езикови модели изглеждат готови да се развият от AI chatbots, генериращи синтетично съдържание на вашия екран, до виртуални агенти, които са способни да извършват действия на вашия компютър направо на бюрото ви.

Вместо да отговаря на въпроси или да създава анимирани стикери, AI скоро ще може да следва инструкциите и да ви помага да отбелязвате неща от списъка си със задачи по време на работа. Нова вълна от стартиращи фирми с AI агенти изграждат продукти, които могат да автоматизират части от ежедневната ви работа. Правилно, човек се надява.

Някои, като Линди, изграждат следващо поколение лични асистенти, които главният изпълнителен директор Фло Кривело предвижда да вършат всички досадни административни задължения, които изсмукват времето на хората. „Хората винаги се притесняват, че роботите крадат работните места на хората. Мисля, че хората крадат работните места на роботите“, каза той по време на презентация на срещата на върха на AI Engineer в Сан Франциско през октомври.

Мисля, че хората са крали работните места на роботите

В бъдеще, вместо да се налага да проверявате календара си и да изпращате съобщения напред-назад с някого, за да уговорите час и дата за среща, например, агентите на Lindy могат да се свържат с вашия календар и приложения за имейл, за да намерят автоматично свободно време, и напишете и изпратете имейла с молба да се срещнат. В идеалния случай дори ще добави връзка към Zoom или упътвания в Google Maps към дадено място.

Потребителите ще комуникират с чатбота на Lindy, като описват задача, която трябва да изпълни. Зад кулисите системата LLM ще насочва инструкциите към софтуер, който извиква съответния API, необходим за изпълнение на определено действие. Crivello ни каза, че Lindy може да се свързва с различни API, поддържащи файлови системи като Google Drive, платформи за продажби и маркетинг като HubSpot, както и сайтове като LinkedIn.

Други стартиращи компании като Adept са фокусирани върху обучението на агенти да изпълняват движения с клавиатура и мишка. Той обучава своите модели на визуални елементи на потребителски интерфейси или уеб браузъри, така че агентите да могат да разпознават неща като текстови полета или бутони за търсене. Обучавайки го на видеоклипове, записващи екраните на хората, докато изпълняват задачи на конкретен софтуер, той може да научи какво точно трябва да бъде въведено и къде трябва да щракне, за да направи нещо като копиране и поставяне на информация в електронна таблица на Excel. Идеята е, че системата се грижи за скучните, повтарящи се неща.

В демонстрации компанията показа своя агент, който извлича данни от фактури, за да попълва автоматично формуляри за подаване на разходи, например. „Нашата Northstar е, че се опитваме да направим AI съотборник за всеки работник със знания. В момента работим върху първа стъпка, която е да попитате Adept как да направите всяко досадно нещо, което вече сте правили преди“, изпълнителен директор Дейвид Луан каза пред The Register .

Софтуерът на Adept приема изображения и текст като вход и връща текст и действия като изход. Сложната част обаче е да го направи надежден. Агентите трябва да бъдат фино настроени за правилния вид данни, които учат как да изпълняват конкретна задача по-последователно. Работата по автоматизирането на действията на клавиатурата и мишката е по-трудна от свързването на LLMs с API.

Има плюсове и минуси за всеки метод, според Кривело. „API са по-надеждни, но не ви позволяват да правите всичко, което може да искате“, каза той. Не всеки софтуер може да бъде достъпен чрез API, така че понякога е по-добре агентите да се научат как да взаимодействат директно с графични потребителски интерфейси. „Предимството на потребителския интерфейс е, че можете да правите всичко, но е много по-трудно да автоматизирате форматирането; той е много по-крехък“, добави той.

Сътрудничество с вашите колеги AI

Идеята за втори пилот с изкуствен интелект, който работи заедно с хората, вече се превръща в мейнстрийм. Microsoft пакетира множество базирани на изкуствен интелект инструменти на Office 365 в един абонамент, като го нарече Copilot за Microsoft 365 , докато Google предлага подобни възможности в своите приложения Workspace с Duet AI .

С течение на времето тези инструменти ще станат по-способни и ще се интегрират с различни видове софтуер, за да правят повече от анализиране на отчети и изготвяне на имейли.

Изследователи и анализатори започват да прогнозират въздействието, което AI работните спътници ще имат върху работната сила и икономиката. Работодателите са привлечени от обещанието, че изкуственият интелект ще направи служителите им по-продуктивни, което означава, че те ще могат да постигат цели и да постигат цели по-бързо.

Досадни задачи

Декемврийски доклад от Forrester, прегледан от El Reg, прогнозира, че в краткосрочен план, след една до три години, автономните асистенти на работното място (AWA) ще могат да автоматизират лесни задачи, които отнемат не повече от няколко минути за изпълнение на човек.

„Те са лесни за разгръщане и доставят проверими възвръщаемост на производителността, но не се учат, нямат контекст и следват предварително определени модели. Необслужван бот може да извърши актуализация на адреса, която човек е правил преди, но малко в работния модел има променен“, се казва в доклада.

Първото поколение агенти няма да повлияе особено на работата на работещите в областта на знанието, но те ще започнат да променят начина, по който изпълняват някои задачи. Част от лесната тежка работа ще бъде прехвърлена на машини, според Крейг льо Клер, съавтор на доклада и главен анализатор във Forrester.

„В краткосрочен план AWA се справят с проста автоматизация като функции за счетоводство и заплати или самообслужване на клиенти“, каза ни той. „Ключово разграничение между AWA в краткосрочен период и тези в бъдещето е този фокус върху досадна, повтаряща се задача с ниска стойност, която може да бъде изпълнена от софтуер и води до малка остатъчна стойност или промяна на процеса. минимизира разходите чрез извличане на по-нископлатени човешки часове.“

Следващото поколение работни роботи, които се очаква да се появят през следващите четири до осем години, ще бъдат по-умни и способни да предприемат по-сложни задачи, които включват множество стъпки, като създаване на канали за продажби, генериране на потенциални клиенти и превръщане на клиенти. В по-технически настройки те биха могли да започнат да налагат код, за да изчислят числата и да извършат анализ на данни, се казва в доклада. В бъдеще тези агенти ще започнат да използват други AI инструменти, за да им помогнат да изпълняват задачи.

„По-късните AWA драматично променят връзката между хората и автоматизацията и ни дават нови начини на работа“, каза Льо Клер. „AWA осигуряват функции от по-високо ниво като вземане на решения, физическа гъвкавост и разговор. Автоматизацията придобива по-човешки характеристики и те са в състояние да разберат цел, да не се забиват и да изпълнят работна задача. В този смисъл те стават пълноценни колеги. AWA може да се консултира с [генеративен AI], например, за да се справи с вариациите на работния процес, да се консултира с човек или система, ако е необходимо, и да симулира по-напреднали човешки черти, които представят изцяло нови начини за правене на нещата.“

Най-популярните търговски LLM вече започват да възприемат някои от тези ранни възможности. Потребителите вече могат да използват бота Claude на Anthropic в Google Таблици , докато OpenAI представи идеята за свързване на GPT към API, за да научи персонализирани чатботове да изпълняват задачи.

„Подобно на плъгините, действията позволяват на GPT да интегрират външни данни или да взаимодействат с реалния свят“, казва OpenAI. „Свържете GPT към бази данни, включете ги в имейли или ги направете свой помощник при пазаруване. Например можете да интегрирате база данни с обяви за пътуване, да свържете имейл кутията на потребителя или да улесните поръчките за електронна търговия.“

Anthropic въведе концепцията за „използване на инструменти“, когато обяви, че най-новият LLM, Claude 2.1 , може също да се свързва с прости приложения и API, за да прави неща като справка с калкулатор за извършване на аритметика.

„Според масовото искане ние също добавихме използване на инструмент, нова бета функция, която позволява на Claude да се интегрира със съществуващите процеси, продукти и API на потребителите“, обяснява компанията. „Сега Claude може да организира функции или API, дефинирани от разработчици, да търси в уеб източници и да извлича информация от частни бази знания. Потребителите могат да дефинират набор от инструменти, които Claude да използва и да посочи заявка. След това моделът ще реши кой инструмент е необходими за постигане на задачата и изпълнение на действие от тяхно име.“

По-малко или повече ще работим?

AI може да повиши производителността, но технологията няма да е достатъчно добра, за да поеме повечето работни места в краткосрочен план. Луан от Adept вярва, че това ще означава, че работниците ще могат да се съсредоточат върху неща, които изискват повече интелигентност и междуличностни умения.

„Мисля, че ще прекарваме повече време в работа върху задачи с по-високо ниво на разсъждение, които тези модели не могат да изпълнят. Неща, които изискват истинска човешка преценка и личен контакт, като прекарване на повече време с клиенти“, каза той.

Le Clair се съгласи, като каза, че агентите ще повлияят на индустриите по различен начин. Практикуващите медицински сестри могат да поемат повече отговорности за грижа, подпомагани от AI за подкрепа при вземане на решения, каза той, докато параюристите ще поемат повече връзки с клиенти и подкрепа за съвети, подпомагани от агенти, които са издържали адвокатски изпит и предоставят правни услуги на по-ниска цена от лицензирани адвокати .

Тъй като AI продължава да се подобрява, той ще унищожи някои работни места и ще създаде нови в бъдеще.

„За съжаление, общият брой на средните работни места ще намалее и много от тях ще бъдат преместени в сегментите на обслужващи работници на първа линия, където човешката гъвкавост все още е на първо място“, каза ни Le Clair. „Дигиталният елит ще бъде наранен от AWA, които изпълняват изследователски, програмни и някои творчески задачи, и ще трябва да разчитат на своите човешки умения и мрежи, за да поддържат начина си на живот.“

Някои вярват, че това ще означава, че хората могат да работят по-малко и да преследват своите хобита и интереси, докато по-песимистично настроените смятат, че работниците, подпомагани от софтуера, просто ще бъдат принудени да произвеждат повече.

Le Clair е в първия лагер. „Това ще доведе до пренасочване на повече работа към AWA и намаляване на общите нива на заетост. Ще гледаме на четиридневна работна седмица след пет години, с нарастващо население с алтернативен нетрадиционен начин на живот на работа“, каза той.

Надяваме се, че е прав и ние, хората, можем да бъдем малко по-свободни. През цялата история технологичните пробиви, задвижващи индустриалните революции, са променили естеството на работата, но рядко са я премахвали напълно. ®

Подобни статии

Не пропускайте