Здравните кръстоносци подготвят правно предизвикателство пред мега договора на NHS с Palantir

Share

Активистите за здравни данни се подготвят за правно предизвикателство към £330 милиона ($417 милиона) поръчки на Federed Data Platform (FDP) от NHS England, Великобритания, награден е миналия месец с американската компания за шпионски технологии Palantir.

NHS hosptial photo, by Marbury via Shutterstock

Здравният секретар на Обединеното кралство потвърди край на NHS Digital, архитект на провала на GP за събиране на данни

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Групата, ръководена от Foxglove, твърди, че няма законово основание за създаване на FDP, както е описано в документите за обществени поръчки, в рамките на настоящите правни указания NHS Digital използва за получаване и споделяне на данни в рамките на NHS.

Според NHS England, „платформа за данни“ софтуерът, който планира да използва, за да помогне на организациите на NHS да съпоставят оперативните данни, които понастоящем се съхраняват в отделни системи, за да помогнат на персонала да получи достъп до информацията, от която се нуждае. Тези данни включват броя на леглата в болницата, размера на списъците на чакащите за услуги за избираеми грижи или наличието на медицински консумативи. Идеята е всяка болница доверие и интегрирана система за грижи (ICS) ще имат своя собствена платформа, но те ще могат да се свързват и да споделят информация между тях.

Спорният договор ще продължи до седем години. NHS England заяви, че новата платформа за данни ще осигури по-добра съвместна грижа за милиони пациенти, ще помогне за справяне с списъците на чакащите и ще намали закъсненията при освобождаване от отговорност в болниците. Списъците за изчакване в страната са на рекордни нива след пандемията.

Въпреки това, четири групи за кампании – Foxglove; Асоциацията на лекарите Великобритания; Националната конвенция на пенсионерите; и пациентска организация Just Treatment – планират да оспорят правното основание за събиране на данни от болничните тръстове и операциите на GP (данните от семейните лекари могат да се използват „локално“ в системата).

Въпреки че те все още не са предприели действия, за да поискат съдебен контрол на проекта, групата има издадена декларация твърдейки, че няма законово основание да се процедира съгласно настоящите правни насоки, които правителството използва за управление на здравните данни. Те твърдят, че правителството трябва да въведе ново законодателство в Парламента, за да може проектът FDP да продължи законно. Групата е изложила подробности за възраженията си в правно писмо преди предприемането на действие, с което иска повече информация от NHS England.

В изявление пред The Guardian, NHS England заяви, че има законната власт да продължи напред с FDP без допълнително законодателство и правните опасения са „напълно неправилни.“

Говорител на NHS заяви пред вестника: „Това писмо фундаментално погрешно разбира как ще работи Федералната платформа за данни и е напълно неправилно както по отношение на закона, така и по отношение на фактите. Платформата ще използва само съществуващи данни, законно събрани от NHS, за да поддържа пряка грижа за пациентите, която е законна съгласно всички съответни разпоредби за защита на данните.“

В писмото преди действието Дарин Хейл, адвокат на DAC Beachcroft, действащ за групите на кампанията, посочи, че настоящото правно основание идва от създаването на Информационни системи за услугите на NHS: DAC Beachcroft: Услуги за данни за членовете на Комисията (Дирекции 2015 г.), и раздел 259 закон за Здравеопазване и Социални грижи 2012. Заедно, те създават модел, при който местното здравно въвеждане в експлоатация – на ръководството на услугите за грижи, извършвани от Интегрираните Грижи от юли 2022 г. насам – може да споделя данни помежду си чрез централен контролен център.

Моделът на FDP предлага комисарите да имат достъп до данни без този централен хъб, се казва в писмото.

На Регистъра поиска от NHS England подробно опровержение на правните искове на групите за кампании.

NHS England по-рано се съгласи да се консултира с обществеността, преди да разшири използването на софтуера на Palantir след заплахата от съдебен контрол. През 2021 г, тя пое ангажимента да не предлага на фирми като Palantir дългосрочна роля в NHS, без да се консултира с обществеността, и да не разширява работата на Palantir по NHS-данните отвъд COVID-19, без да уведоми обществеността. В същото време тя се съгласи да ангажира гражданите за ролята на Палантир в НЗС чрез журита на пациентите.

Този ход бе последван от действията на новинарския сайт openDemocracy, подкрепен от Foxglove, в търсене на съдебен преглед на решението на правителството на Обединеното кралство да възложи на Palantir договор от £23 милиона ($29 милиона) NHS без конкуренция по време на пандемията от COVID-19. Част от функционалността от тази платформа е настроена да мигрира към FDP. ®

Подобни статии

Не пропускайте