Изненадващо, Gentoo Linux започва да предлага двоични файлове

Share

Gentoo вече предлага над 20 гигабайта предварително компилирани двоични файлове, от настолни компютри до офис пакети, за да ускори инсталациите и актуализациите.

В новини, толкова неочаквани, че бюрото на Reg FOSS първоначално сметна, че това е странна първоаприлска шега, проектът Gentoo разкри този ход точно преди края на декември в публикация, озаглавена Gentoo goes Binary!

Gentoo поддържа много широка гама от типове компютри в наши дни, включително 32-битови и 64-битови x86 и Arm, 32-битови и 64-битови big-endian и little-endian PowerPC и IBM POWER, заедно с девет други архитектури от Alpha до SPARC. Засега пълната гама от предварително компилирани двоични пакети се фокусира върху x86-64 и Arm64, за които проектът предлага, по собствените си думи, „>20 GByte пакети на нашите огледални сървъри, от LibreOffice до KDE Plasma и от Gnome до Docker. Gentoo стабилен, актуализиран ежедневно.“

Уикито на проекта също предлага както ръководство за бърз старт за това как да конфигурирате новите хранилища на двоични пакети, така и задълбочена документация . Двоичните файлове се разпространяват в съществуващия формат на двоичен пакет, наречен GPKG .

Многото други платформи не са пропуснати: за тях предварително компилираните пакети са ограничени до основната операционна система и получават седмични актуализации. Напълно разумно е да се съсредоточим върху двете CPU архитектури, които са най-широко използвани днес, но иронията на това е, че хората на по-стари, по-бавни машини, като PowerMac и x86-32 машини, ще страдат най-много от по-бавното време за инсталиране поради колко време отнема компилацията.

Въпреки че това е точно как работят всички други настоящи дистрибуции на Linux, това е значително отклонение за Gentoo, който преди това беше почти изцяло базирана на изходен код дистрибуция. Повечето дистрибуции са изградени от двоични файлове: хиляди предварително компилирани изпълними файлове, компилирани от съставния им изходен код на сървърни ферми, притежавани от доставчици на дистрибуции. Gentoo обаче е различен. Въпреки че инсталационният диск, който ви кара да започнете, трябва по дефиниция да бъде предварително компилиран, досега, когато инсталирате Gentoo, той извлича изходния код и го компилира на вашата машина за вашата машина, специално оптимизиран за конкретния процесор на вашия компютър и отделните функционалност и конфигурация по ваш избор.

И двата подхода имат плюсове и минуси. Обичайният начин, когато доставчикът прави компилацията, двоичните файлове се изграждат доста общо за хардуер с най-нисък общ знаменател. Както споменахме наскоро, това постави препятствия при внедряването на доставчиците на дистрибуции, изискващи различни иновативни решения . Това обаче прави софтуер, който се инсталира много по-бързо, опростява тестването и улеснява автоматизираното внедряване. Когато компонентите изискват актуализации, често срещано явление, тогава или се изпращат нови двоични файлове, или дори се изтегля само разликата между стари и нови двоични файлове.

Основното предимство на метода Gentoo е, че пакетите се компилират с предпочитаните от вас оптимизации за процесора на вашия компютър. Потребителите на други дистрибуции най-вече игнорират това или дори му се подиграват , като се има предвид, че като цяло сравнително скромните подобрения на производителността не си струват допълнителната работа – но подходът допринася за това Gentoo да бъде изключително адаптивна дистрибуция, позволяваща повече персонализиране от почти всяка друга операционна система.

В резултат на това има редица дистрибуции надолу по веригата, базирани на Gentoo, някои сред най-използваните форми на Linux. Например Gentoo е в основата на ChromeOS на Google, както и на късния CoreOS Container Linux. Последният беше придобит от Red Hat , възстановен на базата на Red Hat и предишната дистрибуция беше преустановена , но Kinvolk разклони оригиналната дистрибуция и я продължи като Flatcar Container Linux, само за да бъде закупена впоследствие от Microsoft .

Ако не друго, големи суми пари бяха платени за базирани на Gentoo продукти… И продължават да бъдат: Uniontech, една от водещите платени китайски дистрибуции, се гордее с три милиона потребители , което затвърждава статуса на ChromeOS като популярна десктоп дистрибуция .

За потребителите на Gentoo, обезпокоени от загубата на оптимизация, много ни хареса собственото полезно резюме на проекта:

®

Подобни статии

Не пропускайте