Кодовото име на Microsoft за 64-битов Windows също беше копаене на конкурента Sun

Share

Ветеранът от Microsoft Реймънд Чен разкри, че усилията на Редмънд да пренесе Windows от 32-битов на 64-битов са имали кодово име, което служи на втора цел: тънко завоалирано копаене срещу съперник.

Въпреки че днешният Windows 11 е 64-битова операционна система, преди повече от 20 години Microsoft се бореше с това как да пренесе кода от 32-битовия свят. Първоначалната цел беше архитектурата Itanium на Intel. Проблемът беше, че тогава чиповете съществуваха само в симулатори.

Въпреки това 64-битовият Alpha AXP беше наличен и Microsoft разполагаше с доста налични системи (Compaq оттегли поддръжката за Windows на хардуера през 1999 г.), така че планът се превърна в опит за пренасяне на 32-битов Windows към 64-битов Alpha AXP.

През 2016 г. Чен писа за откриването на стара машина Alpha AXP, работеща с 64-битова версия на Windows от началото на 2000 г. Неговият спомен тази седмица се отнася до кодовото име на този проект: „Sundown“.

Microsoft обича кодово име. Сред известните са „Chicago“ за Windows 95, „Memphis“ за Windows 98 и „Longhorn“ за Vista. Не е сам – по време на неотдавнашното събитие DevOps World в Лондон, CSO на CloudBees Sacha Labourey каза пред The Register , че усилието за сближаване на продукта SaaS на производителя на корпоративен софтуер и инструментите на Jenkins DevOps е наречено „Конвергенция“.

Чен каза вчера: „Не бях обмислял много кодовото име. Много проекти имат кодови имена и рядко се замисляте дълбоко върху името. Това е просто произволна колекция от думи за идентифициране на проект.“

Само дето не беше толкова произволно. Sun Microsystems наскоро пусна Solaris 7, първото 64-битово UltraSPARC издание на операционната система. Според Чен: „64-битовата версия на Windows беше директна атака срещу ранната опора на Sun, с цел сваляне на настоящия лидер.“

Това беше потвърдено на корабното парти за работата. Според Чен ръководителят на проекта се качи на сцената, благодари на екипа за тяхната упорита работа, „и след това завърши речта, като обяви „Слънце? Долу!““

ах ха Чен имаше прозрение: „Тогава разбрах, че кодовото име на „Sundown“ не е избрано произволно. Това беше удар към Sun Microsystems.“

Това ще бъде друг технологичен гигант, който ще убие Sun веднъж завинаги, години по-късно – но това е друга история.

И очакваното господство на Microsoft? Историята ни показа, че титанът на ОС е пропуснал една нововъзникваща тенденция. Чен обясни: „Днес водещата 64-битова операционна система не е нито Solaris, нито Windows. Това е Android.

„Към 2020 г. над 80 процента от възрастните в света притежават смартфон, над 70 процента от смартфоните работят с Android и почти 90 процента от устройствата с Android използват ARM64.

Е, доста. ®

Подобни статии

Не пропускайте