Контрол Altman изтрива: OpenAI уволнява главния изпълнителен директор, а председателят напуска

Share

Актуализирано Бордът на директорите на OpenAI току-що уволни главния изпълнителен директор Сам Олтман за това, че не е бил „последователно откровен в комуникациите си“.

Техническият директор Мира Мурати е назначена за временен главен изпълнителен директор, който ще ръководи лабораторията, докато бордът намери нов шеф.

В изявление от петък бордът на директорите заяви :„OpenAI беше умишлено структурирана, за да развива нашата мисия: да гарантира, че изкуственият интелект е от полза за цялото човечество. Бордът на директорите остава напълно ангажиран с изпълнението на тази мисия. Благодарни сме на Сам за многобройните му заслуги за основаването и развитието на OpenAI. В същото време вярваме, че е необходимо ново ръководство, за да продължим напред.“

Олтман, съосновател на OpenAI, беше отстранен, след като бордът проведе проучване и стигна до заключението, че той не е бил напълно честен и откровен в разговорите си с директорите, което е довело до липса на доверие в способностите му да продължи да бъде главен изпълнителен директор.

Този ход е шокиращ. Стартирал през 2015 г. като организация с нестопанска цел, насочена към насърчаване на изкуствения общ интелект, с краткотрайната подкрепа на Елон Мъск и културата на откритост, Алтман превърна начинанието в потайно предприятие с идеална цел. По-късно редица служители на OpenAI се оттеглиха и се събраха, за да създадат конкурентната лаборатория за изкуствен интелект Anthropic, отбелязваме ние.

OpenAI се счита за лидер в областта на генеративните технологии за изкуствен интелект и е първата организация, която комерсиализира големи езикови модели в голям мащаб със своето семейство GPT.

Оттогава насам OpenAI е разработила много други видове модели на ИИ с други генеративни възможности, като например DALL-E за преобразуване на текст в изображение, Codex за писане на код, използван в GitHub Copilot, и други – включително ChatGPT, нейният най-известен продукт.

Под ръководството на Олтман оценката на стартъпа се покачва, тъй като той привлича милиарди долари от инвеститори. Най-големият му спонсор Microsoft пръсна 10 млрд. долара за сделка с OpenAI, която даде на ИТ титана 49% дял в стартъпа, и в един момент лабораторията беше оценена на 29 млрд. долара.

 

Майкрософт натиска Alt+F4 за вътрешен достъп до ChatGPT заради опасения за сигурността, а след това се появява ирония

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

В същото време Microsoft се стреми да наложи собствената си марка върху технологията на OpenAI, тъй като гигантът Windows и Azure интегрира невронните мрежи на лабораторията във всички свои продукти и услуги – от Bing до Windows. В един момент дори обяви ChatGPT за риск за сигурността.

Внезапното напускане на Олтман идва точно в момента, в който OpenAI говори за своя подобен на магазин за приложения пазар за приложения, създадени на базата на нейния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT.

Нищо не изглеждаше нередно, тъй като Алтман обяви различни услуги и актуализации по време на първата конференция за разработчици на базираната в САЩ лаборатория този месец.

Преди това той обикаляше света и говореше със световни лидери за плюсовете и минусите на ИИ, докато правителствата работят по създаването на политика за регулиране на технологията. В четвъртък Олтман се появи на високопоставената конференция за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Сан Франциско, на която присъстваха президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Китай Си Дзинпин и много други.

В Twitter Алтман заяви: „Много ми хареса да бъда в OpenAI. То беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, за света донякъде. Най-вече ми хареса да работя с толкова талантливи хора … [По-късно ще имам какво да кажа за това, което предстои.“

Времето, прекарано в OpenAI, ми хареса. То беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, за света малко повече

Но зад затворените врати сигурно е било друго, за да го изхвърли бордът. Може би е имало нещо общо с огромните разходи, свързани с обучението и функционирането на мощни съвременни модели, с прекъсванията и проблемите с капацитета, със събирането на данни за обучение, получени от интернет, както и с необходимостта да се поставят предпазни огради около резултатите.

Може би е свързано с това, че Олтман постоянно плаче за потенциала на изкуствения интелект да унищожи обществото – опасения, които според някои експерти са преувеличени – и възвестява обща форма на изкуствен интелект, която никой със здрав разум не би искал.

Може би е имало напрежение заради комерсиализираната посока, в която се е движила суперлабораторията, в противовес на нейните корени с нестопанска цел.

„Смятаме, че е необходимо ново ръководство, за да продължим напред. Като ръководител на функциите на компанията в областта на научните изследвания, продуктите и безопасността, Мира е изключително квалифицирана да влезе в ролята на временен главен изпълнителен директор“, заяви бордът на директорите за главния технически директор. „Имаме най-голямо доверие в нейната способност да ръководи OpenAI през този преходен период.“

В борда на директорите на OpenAI влизат съоснователят и главен учен Иля Суцкевер; главният изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело; предприемачът Таша Макколи и директорът на Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун по въпросите на стратегията и грантовете за фундаментални изследвания Хелън Тонер.

Съоснователят на компанията Грег Брокман беше председател на управителния съвет и ще се оттегли от тази позиция в рамките на пренареждането, както ни беше съобщено. Според OpenAI той ще остане на работа в компанията. ®

Обновено, за да се добави

Изглежда, че OpenAI е говорила твърде рано: след уволнението на Олтман, Брокман обяви, че също ще напусне бизнеса. Той беше президент и председател на борда на директорите.

„След като научих днешната новина, това е съобщението, което изпратих на екипа на OpenAI“, заяви той в социалните мрежи.

„Супер горд съм с това, което всички заедно изградихме, откакто започнахме в моя апартамент преди осем години. Преминахме през трудни и велики моменти заедно, постигайки толкова много въпреки всички причини, поради които това би трябвало да е невъзможно.

„Но въз основа на днешните новини се отказвам“.

Подобни статии

Не пропускайте