Най-новата корекция за безопасност на Autopilot на Tesla засяга 1,6 милиона китайски превозни средства

Share

Горещ нов внос на Tesla пристигна в Китай под формата на чифт принудителни софтуерни актуализации за почти всяка кола, която американският производител на електромобили е продал в Средното кралство.

Според Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR), повече от 1,6 милиона модела S, X, 3 и Y Tesla, произведени между 2014 г. и 2023 г., ще получат безжична актуализация на софтуера, за да коригират недостатъците в безопасността в усъвършенствания драйвер на Tesla от ниво 2 подпомага софтуер, известен като автопилот, в един от няколкото етапа на внедряване през следващите месеци.

„Когато [Автопилотът] е включен, водачът може да го използва неправилно, увеличавайки риска от сблъсък на превозно средство и създавайки рискове за безопасността“, каза SAMR.

За тези, които се чудят, това е още едно изтегляне на автопилот, което се случва по същата причина, поради която Tesla беше принудена да изтегли повече от 2 милиона превозни средства от пътищата в САЩ за OTA актуализация миналия месец. Тази OTA актуализация беше издадена след продължително разследване от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ установи, че на автопилота липсват функции за безопасност, необходими за предотвратяване на злоупотреба от водача.

Според Tesla, актуализацията на Autopilot от миналия месец добави допълнителни контроли и предупреждения, „за да насърчи още повече водача да се придържа към непрекъснатата си отговорност за шофиране“. Съобщава се също, че Tesla е добавила по-лесни методи за включване и изключване на автопилот, по-задълбочен контрол за безопасност при работа извън магистрали с контролиран достъп и спиране на системата след многократни предупреждения.

SAMR не навлезе в подробности за софтуерните корекции, които се внедряват в Китай, но спомена допълнителни напомняния и контроли, за да гарантира, че водачите обръщат внимание. Не е ясно дали нещо различно се разработва за Teslas в Китай – попитахме, но не получихме отговор.

Заедно с актуализацията на автопилота, Tesla също изтегля кода в около 7538 превозни средства Model S и X в Китай, за да се справи с проблем с контролите за отключване на вратите, който може да ги накара да изскочат ключалките по време на катастрофа, увеличавайки рисковете от нараняване. Проблемът бешеразгледан миналия месец в САЩ.

Говорете за лош момент

Национална актуализация на безопасността в Китай не може да дойде в по-лош момент за Tesla, която наскоро загуби короната си като най-продаван производител на електромобили в света от BYD, китайска компания с ясно изразено предимство на домашния екип на най-големия пазар на електромобили в света .

Когато беше попитан за конкурентите на Tesla по време на интервю за Bloomberg през 2011 г., собственикът на Tesla Илон Мъск се засмя, когато се спомена BYD.

„Не мисля, че [автомобилите BYD] са особено привлекателни“, каза Мъск за колите. „Технологията не е много силна и BYD като компания има някои доста сериозни проблеми в дома си в Китай.“

„Мисля, че техният фокус е и с право трябва да бъде върху това да се уверят, че няма да умрат в Китай“, добави Мъск, но със сигурност не са умрели. Вместо това, BYD сега е водещо куче в глобалните дялове в продажбите на електромобили, докато Мъск е изправен пред още една PR катастрофа на национално ниво. ®

Подобни статии

Не пропускайте