Номера на версиите на Cinnamon и KDE за синхронизиране в съперничество между настолни братя и сестри

Share

Две от най-популярните „традиционни“ – чете Windows-like – настолни компютри се случи да кацне същия номер на версията наведнъж.

Припокриването е просто съвпадение и двата проекта имат различни подходи към създаването на версии. Канелата е много по-млада: проектът започна през 2011 г., базиран на GNOME 3.2.1. KDE, от друга страна, е с 14 години по-възрастен първа бета беше през 1997 г., което го прави един от най-старите настолни компютри с отворен код. Той не се основава на код на друг десктоп, но използва инструментариума Qt, чиято първа версия, 0.90, беше просто две години по-рано.

Канела 6.0 това е най-новата версия на вътрешния работен плот на Linux Mint, който се основава на GNOME, но е преработен, за да осигури по-познато, подобно на Windows изживяване. Линукс Минт поддръжник Клемент Lefebvre пусна две отделни версии вчера, един за Монетния двор 21 и още един за ЛМДЕ 6.

Новият работен плот трябва да се появи в Linux Mint 21.3, което се очаква преди празничния сезон, както и ние покрито през октомври. Въпреки това, сега, когато източникът е наличен, очакваме, че ще бъде взет от няколко дистрибуции за подвижно освобождаване преди това, като Arch Linux и openSUSE Tumbleweed.

Новата функция в Cinnamon 6 е експериментална поддръжка за Wayland, която ще бъде опция на екрана за вход. Сесията на Wayland все още не е пълна с функции и Lefevbre предупреди, че може да е нестабилна. Има един обществен съвет Trello в който любопитните могат да проследят докъде е стигнал екипът. По време на писането има 11 елемента под TODO и 12 под ПРОБЛЕМИ, което означава, че те превъзхождат двете колони за неща, които работят, но стига до там.

Wayland обаче не е единствената промяна, както 180-редов превключвател предлагам. Това е първото издание от Cinnamon 5.8.4, а повечето от изброените промени са корекции на грешки и козметични подобрения, като центриране или опаковане на текстови етикети, използване на трептене за подобряване на показването на градиенти и други неща, за да се подобри начина, по който изглежда околната среда. Има промени в аплетите за звук и мощност и подобрено управление с жестове. Генерирането и обработката на миниатюри на файлове е подобрено, включително създаването им за AVIF файлове с изображения. Не са изброени нови функции, а номерът на основната версия главно изглежда означава новата поддръжка за различен дисплей сървър.

КДЕ 6.0 все още не е завършен. Това, което екипът току-що публикува, е бета 1 от новата версия, и окончателна версия се очаква около февруари следващата година. Новата основна версия отразява, че основният набор от инструменти за програмиране на Qt е обновен. Предишното издание на точка беше KDE Плазма 5.27 още през февруари, който използва Qt 5.15. Смущението е, че това е сега извън стандартната поддръжка, и разработчиците на KDE трябва засега поддържайте сами версия, нарича се KDE Колекция QT5 Patch.

Алфа версията на KDE 6 тя се появи по-рано този месец, както каза екипът:

С Qt 5 сега в края на живота си, може би най-известният базиран на Qt софтуерен проект трябва да направи залози и да се движи в същата посока, в която и Qt Group е в позиция. Кт 6.0 излезе през 2020 г. и сега е версия 6.6, и това е, което новото KDE използва.

KDE обхваща няколко различни подпроекта: познатата среда за настолни компютри, KDE плазма, но има и KDE Рамки междуплатформени библиотеки за разработка на приложения и голямата колекция от приложения KDE, наричани заедно KDE Gear. Те използват годишна система за версии, а не един номер на версията, но всички те се движат към Qt 6 също. В момента някои от тях са сглобени като KDE Гиър 24.02, и други са номерирани 24.01.80.

Най-познатото лице на KDE е плазменият десктоп, а версия 6 ще има видими промени, някои от които разработчик Нейт Греъм описан преди няколко месеца. По подразбиране иконите на файловете и папките вече ще се отварят по подразбиране при двукратно щракване, а не при щракване с едно щракване върху работния плот на Windows 98, което е по подразбиране от много години. Този конкретен лешояд не харесва едно кликване към отворено, тъй като се появи преди 25 години, така че това е добре дошла промяна. Десктоп панелът (т.е. лентата на задачите) ще плава по подразбиране, както на първо място наблюдава се в Плазма 5.25, което е безвредно, но отличително. Превключвателят на задачите с alt-tab ще бъде по подразбиране в многоредово мрежово подреждане, а някои други опции се премахват.

Голямата промяна обаче е, че Plasma 6 ще бъде базирана на Wayland по подразбиране, въпреки че X11 все още ще бъде опция за тези, които се нуждаят от нея за конкретни конфигурации, драйвери, драйвери, или по други причини. KDE 6 въртенето на Fedora е планира се да пусне X.org като цяло, но други дистрибуции вероятно ще го задържат за известно време по-дълго.

Ако искате да изпробвате новия работен плот вече, вземете Тестово Издание на KDE Neon, витрината, започната от бившият лидер на Кубунту Джонатан Ридъл. KDE Neon съвпада с най-новия плазмен десктоп с най-новата версия на Ubuntu LTS, но Testing Edition хвърля и незавършени и работещи в прогрес компилации, включително бета версии.

Фиксираният шестмесечен цикъл на освобождаване на Ubuntu често води до това, че Kubuntu излиза от синхрон с KDE Plasma освобождаванията, и ние написано за актуализиране на KDE на Кубунту преди. Не е сам в това: Лубунту има подобни проблеми. Но неволите на Кубунту може да бъдат донякъде облекчени в живота на KDE 6, защото проектът планове за преместване до полугодишен цикъл на освобождаване. ®

Подобни статии

Не пропускайте