Повярвайте ни, казва ЕС, нашият Закон за ИИ ще направи ИИ достоен за доверие, като забрани неприятните

Share

Европейският съюз (ЕС) в събота постигна временно споразумение относно Закона за изкуствения интелект – широка правна рамка, ограничаваща начина, по който може да се използва изкуственият интелект.

„Законът за изкуствения интелект на ЕС е първата всеобхватна правна рамка за изкуствения интелект в световен мащаб“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според фон дер Лайен споразумението се фокусира върху разпознаваеми рискове, като по този начин създава правна сигурност за индустрията и развитието на технологиите.

Описанието на закона на Комисията очертава многостепенна система за управление на риска с различни ИИ, категоризирани според тяхното въздействие върху правата.

По-голямата част от AI системите се вписват в категорията „минимален риск“, класификацията, използвана за системи за автоматични препоръки, спам филтри и други подобни. Участието в кодексите за поведение на AI за доставчиците на такива услуги ще бъде доброволно.

Системите с изкуствен интелект, считани за „високорискови“ – като тези, свързани с критични инфраструктури, оценка на достъпа до образование, правоприлагане или биометрична идентификация – ще бъдат подложени на по-строги изисквания.

Регламентите могат да изискват подробна документация, набори от данни с по-високо качество, човешки надзор и системи за намаляване на риска.

Всичко, което представлява явна заплаха за основните права, попада в категорията „неприемлив риск“ и не е разрешено.

AI в тази категория включва предсказуема полиция, системи за емоционално разпознаване на работното място, манипулиране на човешкото поведение за заобикаляне на свободната воля или категоризиране на хора въз основа на качества, включително политически или религиозни убеждения, раса или сексуална ориентация.

Законът също така ще изисква етикетиране на deepfakes и съдържание, генерирано от AI, докато потребителите на chatbot трябва да бъдат уведомени, че разговарят с машина.

Междувременно основните модели, използвани в AI, които изискват обучение над 10 25 флопа, ще бъдат изправени пред допълнително регулиране след 12 месеца.

С шестмесечно време за съответствие, разработчиците на AI ще трябва да гарантират, че всяка функция, която попада в категорията на неприемлив риск, ще бъде бързо премахната от техните продукти. Спазването на правилата за изкуствен интелект с „висок риск“ също трябва да бъде въведено в рамките на половин година след приемането на закона.

Да бъдеш установен в нарушение на закона води до значителни глоби, които експертът по AI закон Barry Scannell оцени като „значителен финансов риск“ за бизнеса.

Тези глоби варират от 1,5 процента от глобалния им оборот или 8 милиона долара до седем процента или 37,7 милиона долара – в зависимост от нарушението и капацитета на разработчика.

Комисията намекна, че може да проучи „по-пропорционални тавани“ на глобите за стартиращи фирми и МСП.

Според Scanell има много неща, които бизнесът трябва да обмисли. Тези, които инвестират в биометрично и емоционално разпознаване, може да се нуждаят от „големи стратегически промени“.

„Освен това, повишените изисквания за прозрачност могат да застрашат защитата на интелектуалната собственост, което налага баланс между разкриването и запазването на търговски тайни“, пише базираният в Дъблин адвокат.

Той също така оцени, че подобряването на качеството на данните и придобиването на усъвършенствани инструменти за управление на пристрастията може да повиши оперативните разходи. Увеличената документация и човешкият надзор също могат да представляват неудобство за бизнеса под формата на време и пари.

Споразумението беше подписано след 38 часа преговори. Членът на Европейския парламент Свеня Хан похвали резултата като предотвратяване на масово свръхрегулиране, но изрази загриженост, че може да използва „повече отвореност към иновациите и още по-силен ангажимент към гражданските права“.

Законодателката беше разочарована от неуспеха да се предотврати допускането на биометрична идентификация в реално време „срещу масивния насрещен вятър от държавите-членки“, но изрази, че е доволна от предотвратяването на биометрично масово наблюдение.

Big Tech също не беше напълно доволен от закона. Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA) се пошегува , че „резултатът изглежда показва, че устойчивото на бъдещето AI законодателство е пожертвано за бърза сделка“ и „вероятно ще забави иновациите в Европа“.

Членовете на CCIA представляват кой е кой от компаниите за интернет услуги, софтуер и телекомуникации – включително имена като Amazon, Apple, Cloudflare, Intel, Google, Samsung и Red Hat.

CCIA се оплака в своето консервирано изявление относно повишените изисквания за някои технологии и пълните забрани за тези, които се считат за „неприемлив риск“.

„Това може да доведе до изселване на европейски AI компании и таланти, търсещи растеж другаде“, твърди CCIA.

Въпреки че споразумението е справедливо определено, това не е абсолютно сключена сделка. Той все още трябва да премине официално одобрение от Европейския парламент и Съвета. Той ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник.

Фон дер Лайен обеща да продължи работата по регулирането на ИИ на международно ниво – чрез участие в Г-7, ОИСР, Съвета на Европа, Г-20 и ООН. ®

Подобни статии

Не пропускайте