Потребителите на Windows скоро ще могат да се откажат от Bing, Edge и друг пакетен софтуер – но само в ЕС

Share

Ако някога сте мечтали за Windows без Bing, Edge и други вградени приложения, Microsoft реши да изпълни желанието ви – при условие че сте жител на Европейския съюз.

В четвъртък актуализация от екипа на програмата Windows Insider сякаш сигнализира, че Microsoft се отказва от борбата си за получаване на изключения от Закона за цифровите пазари на ЕС – обявявайки, че каналът за предварителни версии на Windows 11 скоро ще предлага разфасовки на операционната система, които са в съответствие с еврозакона.

Най-забележителната промяна, която отбелязаха от Редмънд, е възможността „всички приложения в Windows [да] бъдат деинсталирани“ – включително уеб търсенето чрез Microsoft Bing, както и Microsoft Edge. Потребителите на Windows извън ЕС все още ще могат да деинсталират приложенията Camera, Photos и Cortana, но съжаляваме – търсенето в Bing и задвижваният от Chromium Edge няма да изчезнат никъде.

Microsoft също така заяви, че добавя функции за оперативна съвместимост към Windows 11, отваряйки услугите по подразбиране за доставчици от трети страни като Google – ако гигантът в търсенето пожелае да кодира заместител на уеб търсенето на Bing в Windows Search. Каналите в Windows Widgets също са отворени. И двете са ограничени до версиите на Windows, продавани на клиенти в ЕС.

Изборът за това как да се синхронизират данните между локалните системи и акаунтите на Microsoft е друга възможност, която ще бъде предоставена на жителите на ЕС, които ще получат възможност да не се синхронизират. Microsoft заяви, че в бъдеще „винаги ще използва конфигурираните от клиентите настройки по подразбиране на приложенията за връзки и типове файлове“, – но същевременно отбеляза, че „някои приложения на Microsoft ще избират да отварят уеб съдържание в Microsoft Edge“.

За съжаление на потребителите на Windows в Европейското икономическо пространство (ЕИП), които се надяват да се сдобият с наскоро ребрандирания Bing Chat, сега наречен Copilot, съжаляваме – той няма да се появи в региона като част от тези актуализации, а Великобритания най-накрая получава бонус за Брекзит.

„Първоначалните пазари за Copilot в Windows (в предварителна версия) включват Северна Америка, Обединеното кралство и части от Азия и Южна Америка“, обяви Microsoft. „Намерението ни е с течение на времето да добавим допълнителни пазари, включително ЕИП.“ Не беше предложена времева рамка за дебюта на Copilot в Европа.

Microsoft не е отговорила на въпросите за тази история.

За разлика от други технологични компании, които са направили промените, наложени от ЕС, универсални за всички свои продукти, Microsoft изглежда е взела съзнателно решение да изключи потребителите извън Европа, като е определила географските граници на тези функции.

„Както беше отбелязано по-горе, някои функционалности са достъпни само в ЕИП. Windows използва региона, избран от клиента по време на настройката на устройството, за да определи дали компютърът се намира в ЕИП“, пише Microsoft. „Веднъж избран при настройката на устройството, регионът, използван за съответствие с DMA, може да бъде променен само чрез нулиране на компютъра.“

С други думи, функциите са налице, но Microsoft ще ви принуди да използвате Bing и Edge, докато законът го позволява.

Производителят на Windows заяви, че планира да въведе промените в превюто постепенно през следващите няколко седмици и ще добави същите функции в Windows 10 „на по-късна дата“. Новите правила на ЕС влизат в сила през март 2024 г., като дотогава (конкретно на 6 март) Microsoft заяви, че Windows 10 и 11 ще разполагат с общоприетите функции, за да бъдат съобразени с тях. ®

Подобни статии

Не пропускайте